Charles Leclerc jämsides med Michael Schumacher

Avslöjar hemligheten bakom sina fantastiska kval

avAnna Andersson

Foto: Vincent Thian / TT

Charles Leclerc gjorde det igen. Han tog säsongens sjätte pole position – sin fjärde i rad.

Det har ingen Ferrariförare gjort sedan Michael Schumacher körde för teamet.

Ferraris unge förare har kvalat bättre än alla andra i år och han har dessutom haft en mycket bra inledning av höstsäsongen. Nu tävlar F1 på en bana där Mercedes har vunnit varje år sedan debuten 2014, men i år känns Mercedes inte som en lika given segrare i Rysslands GP.

Ferrari har dominerat inledningen av tävlingshelgen - men Leclerc är ändå försiktig i sina uttalanden inför loppet.

– Starten blir väldigt viktig här, här är den något viktigare än annars eftersom det är en lång raka till första kurvan, förklarar Charles Leclerc.

Leclerc med fyra pole position i rad

Efter sommaruppehållet är det Ferrari som tagit tre raka segrar, på två helt olika typer av banor och i Ryssland är de återigen Charles Leclerc och Ferrari som står i pole position.

Det är hans fjärde pole position efter sommaren, hans sjätte i år.

– Under inledningen av året försökte jag anpassa mig till bilen, men efter ett par lopp så insåg jag att det kanske inte är rätt väg att gå. Därför frågade jag teamet om man inte kunde anpassa bilen lite efter min körstil, berättar Leclerc för ntv.

Monegasken förklarar att han kände att han fick ut tillräckligt av att anpassa sig efter bilen, men att han gjorde stora framsteg sedan han bett teamet om hjälp.

– Nu måste jag hitta ännu mer fart, när de anpassade bilen efter min körstil så kunde jag ta de första stegen jag ville, säger Charles Leclerc som även har förändrat sin mentala strategi inför kvalen.

– Nu tänker jag steg för steg, från Q1 till Q3 och jag vill sätta min absolut bästa varvtid i Q3.

Lång väg till kurva ett

I Ryssland lyckades han återigen och har nu en fin svit på fyra pole position i rad. Det har ingen Ferrariförare gjort sedan Michael Schumacher körde för teamet - och den sjufaldige världsmästaren lämnade Scuderia Ferrari 2006.

– Nu kommer starten att bli av görande och vi har haft bra starter och vi har varit bra med i toppen, dessutom har racesimuleringarna här i Ryssland också sett bra ut, säger Charles Leclerc efter kvalet.

– Jag ser fram emot loppet.

Han startar intill Lewis Hamilton, Mercedes, som var fyra tiondelar efter Leclerc i kvalet medan Sebastian Vettel, Ferrari startar från position tre. Rysslands GP startar redan klockan 13.10 i morgon söndag.

F1-bloggen med det nyagamla samarbetet och snacket inför Ryssland GP

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1