Damlandslaget i basket

”De är galna och spelar fult”

Sverige förbereder sig på ett hatmöte

Av: 

Malin Wahlberg

SPORTBLADET

BELGRAD. Serbien och deras ökända fans står i vägen för en semifinal och plats i OS-kvalet.  

Sverige är beredda på ett hatmöte i Belgrad.

– Serberna är galna. De är på folk, snackar och spelar fult, säger Farhiya Abdi. 

Sverige har lämnat Riga och tagit sig till Belgrad där basket-EM ska avgöras. Efter att ha slagit ut Lettland i åttondelsfinalen står laget nu inför sin tuffaste utmaning när hemmahoppet Serbien väntar i Belgrad.

Där väntar också stadens fans, kända för att vara högljudda och mer därtill. Upp emot 10 000 väntas komma för att stötta guldhoppet i kvartsfinalen.

– Det är inte som att det är tysta fans, de är galna. Taket kommer typ rasa, säger Farhiya Abdi

– Det är klart att det blir svårt. Det är en ny situation för många, det är inte ofta man spelar för så mycket folk. Vi måste göra som mot Lettland och hamna i bubblan och stänga allt annat ute, säger Elin Eldebrink.

”Har fula knep”

Serbien, som vann EM-guld 2015 och OS-brons året efter, vann "Dödens grupp" med Belgien. Ryssland och Vitryssland. De är stora favoriter i kvartsfinalen och Sverige är förberett på 

– Serbien är kända för att försöka "bully" folk, de är galna. De är på folk, snackar, spelar fult. Det är bra på ett sätt för då får man övertaget mentalt, säger Abdi som fortfarande är osäker på spel efter sin skada. 

Louice Halvarsson: 

– De har lite fula knep. De går mycket efter bollen och har knep för hur de ska göra det. De är väldigt basketsmarta så vi måste verkligen fokusera på försvar och försöka hålla dem framför oss hela tiden. Sonja (Petrovic) och Jelena (Brooks) är nästan lika långa som mig, men de spelar ute och vi måste se till att de inte får attackera.

”Måste få dem frustrerade”

Sverige har mött Serbien i ett slutspel tidigare. För 12 år sedan, när Sverige tog silver i U19-VM slog landslaget med Louice Halvarsson, Danielle Hamilton Carter och Frida och Elin Eldebrink ut Serbien i semifinalen. 

– Det roliga är att det är många som är här som var där. Då gick vi verkligen in och bara körde och det blir nog nyckeln nu också. Vem som än kommer in måste bara våga och köra så att man kan få dem frustrerade och stressade, säger Elin Eldebrink.  

Serbiens största stjärnan Sonja Petrovic var med då och hon har respekt för Sverige. 

– Jag har spelat mot deras generation med systrarna Eldebrink flera gånger när vi var yngre och de är så tuffa. Till och med i träningsmatcherna, de ger aldrig upp. Det är svårt att spela mot sådana lag för du har inte en enda sekund på planen när du kan slappna av. De är obevekliga i 40 minuter och du får aldrig andas. De har visat det i Riga också så vi kommer att vara förberedda för vi respekterar verkligen dem, säger hon.

Vid förlust har Sverige fortfarande chansen att bli klart för OS-kvalet, men då krävs en seger mot Ryssland eller Spanien i en placeringsmatch.

ANNONS

Djurgården möter Hammarby i Allsvenskan på söndag! Missa inte veckans dramatik på Stryktipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Hemligheterna om svenska EM-spelarna i basket

ÄMNEN I ARTIKELN

Damlandslaget i basket

Basket

Elin Eldebrink

Farhiya Abdi

Louice Halvarsson

Danielle Hamilton Carter