”Fantastiskt – jag får rysningar”

Fredricson äntligen vinnare i Falsterbos GP

Av: Karin Moberg Granström

Publicerad:
Uppdaterad:

Gåshud så långt ögat ser.

En jublande publik.

Och så Peder Fredricson till tonerna av Sveriges nationalsång.

Hur är det möjligt? Det var frågan på allas läppar när Peder Fredricson gick ut sist i omhoppningen och gjorde det han gör bäst – vann.

– Att få vinna inför publiken här och får höra nationalsången gör att man får rysningar längst med ryggraden, säger en tagen Peder Fredricson med darr på rösten under prisutdelningen.

Spänning in i det sista

Det var strålande sol, fullsatta läktare och en hemmapublik som var sugen på medalj. Perfekta förutsättningar för att Falsterbos Grand Prix skulle bli en riktig nagelbitare. Och det blev det, fram till siste ryttaren.

50 ekipage kom till start i grundomgången, tio av dem var svenskar. Och de visade på klass. Av de 15 som gick till omhoppning var fem stycken svenskar.

Italienaren Emilio Bicocchi tog inte en enda förhållning under omhoppningen och bommarna låg stadigt. Det där skulle bli svårslaget. Det fanns bara en ryttaren som skulle kunna slå Bicocchi, och det var Peder Fredricson, sist ut.

Ingen slump

När mästaren Peder Fredricson red sin grundomgång var det helt knäpptyst i Skanör Falsterbo. Inte en hund skällde, intet barn skrek och till och med fåglarna höll sig från att kvittra. Ljudet som sedan brast ut när han red i mål felfritt fick trumhinnorna att vibrera. Sveriges mest folkkära ryttare tog sig till omhoppningen.

Och han hade en plan. Han visste att om han var snabbast felfri i grundomgången skulle han få gå sist ut i omhoppningen. Planen höll, han var snabbast.

– Det var ingen slump. Men det gäller att ha marginalerna på sin sida, säger Fredricson.

Väl i omhoppningen fick Fredricson och All in en något seg start över ettan.

– Jag blev lite orolig och red så fort jag kunde utan att riskera att tappa honom, säger Peder.

Och snabbt red han. När ekipaget gick i mål var det ingen tvekan om vem som vunnit – skriket från publiken vittnade om hemmaseger.

– Då visste jag och det var en väldigt skön känsla.

Visar på toppform

Hans häst All in visade verkligen på toppform.

– När han kommer in på banan är han en av de få hästarna som verkligen vet vad han ska göra. Han har både kapacitet, snabbhet och mod, berättar Fredricson.

– Har man Allan i superform och inte vinner blir man besviken, så jag ville verkligen låta honom vinna där inne.

Är du också i toppform?

– Jag känner mig lite svettig, meddelar Fredricson.

Han var verkligen sugen på vinst. För tre år sedan var det nära, men då tappade han stigbygeln och förlorade segern mot Steve Guerdat.

– Det var fantastiskt att vinna! Jag har försökt så många gånger tidigare så jag ville verkligen vinna.

Fjärdeplats för RGB

Rutinerade Rolf-Göran Bengtsson visade på att övning ger färdighet. Det var inte många frågetecken när han mästerligt lotsade sin valack Oak Grove's Carlyle felfritt runt grundomgången.

Men hans häst hoppar nästan för bra. Den får mycket höjd över hindren, och det tar tid. Han red så snabbt han kunde, vilket räckte till en fjärdeplats.

– Jag kunde inte göra så mycket mer, min häst är inte tillräckligt snabb, så jag är nöjd, säger Rolf-Göran Bengtsson efter prisutdelningen.

Fler svenska framgångar

Först ut av svenskarna i grundomgången var Linda Heed. Det gick många sus genom publiken när ekipaget var i flera bommar. Men valacken Jarvis Van D Abelendreef visste precis hur mycket hovarna kunde nudda utan att bommarna skulle falla och ekipaget höll sig felfria.

I omhoppningen gick det inte alls lika bra. Heed red snabbt för vinst men där föll bommarna på löpande band. 16 fel blev det totalt och Heed danade i resultatlistan.

Även Douglas Lindelöw bjöd på en felfri runda med Cheldon. Men Lindelöw har lite problem med styrningen med sin häst och när det väl blev omhoppning fick han inte riktigt till det. Två bommar föll och ekipaget var därmed ute ur toppstriden.

Ekipage för framtiden

Den relativt okända Annika Axelsson red en mycket stabil runda men tyvärr var den lite för långsam. Ekipaget fick ett tidsfel men som en av de 15 bästa ryttarna i grunden fick hon ändå rida omhoppning. Där hade hon med sig sitt tidsfel och drog på sig ytterligare fyra fel efter en rivning. Ekipaget visar ändå på riktigt fin form för framtiden.

Publicerad:

LÄS VIDARE