Alfelt: Dags att göra VM-matcher till svensk vardag

SPORTBLADET

Jag har skrivit det förr, men det gäller fortfarande och i än högre grad i dag. Svensk proffsboxning har aldrig mått bättre.

Det skrev jag redan för fyra år sen. Nu är vi i tidevarvet då de bra ska visa att de är bäst.

Det är nu många av våra stjärnor ska ta de sista kliven upp till världens absoluta topp och göra VM-matcher till svensk vardag.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Vi har haft Ingemar Johansson-epoken. Svensk boxnings guldtid när tungvikten var världens mest uppmärksammade sport och Ingo var mitt i rampljuset.

Sen dess har vi haft Bosse Högbergs tid, George Scotts, Anders ”Lillen” Eklunds, Armand Krajnc – framgångsrika boxare i världsklass med stor medial uppmärksamhet, men vi har aldrig haft så många så bra samtidigt som vi har nu.

Är bäste svensk genom tiderna

Badou Jack har redan visat det. Gång på gång och så övertygande att jag ser honom som Sveriges bäste boxare någonsin med att vara obesegrad i sina fem VM-matcher. Nu utmanar han regerande mästare för att plocka fler VM-titlar till de han redan vunnit och skippat och vi kan förmodligen räkna med en WBC-titelmatch mot kanadensaren Adonis ”Superman” Stevenson redan i vinter. Stevenson boxas helst på hemmaplan i Montreal eller Quebec, men han har fyllt 40 så Mayweather Promotions kan kanske locka med en sista rejäl lönedag för att få matchen till Jacks hemmaplan Las Vegas.

Tunga matcher med svenskar inblandade

Lördag kväll ska Anthony Yigit värma upp i sin jakt på världsdominans med att försvara sin EM-titel i Solnahallen mot spanjoren Sandor Martin. Mikaela Laurén går 21 oktober upp om de fem största titlarna mot superstjärnan Cecilia Brækhus. Erik Skoglund förlorade (kanske, domslutet diskuteras fortfarande) mot Callum Smith på bortaplan i Liverpool men vann en hel boxningsvärlds respekt.

Adrian ”Gäddan” Granat ska resa sig från den chockartade knockoutförlusten hemma i Malmö och visa att han är en tungviktare som ska utmana Anthony Joshua, Joseph Parker och Deontay Wilder om de tunga bältena. Titelmatcher som Otto Wallin mer i det tysta också smyger fram mot med sin träning på de klassiska boxningsgymmen i nya hemstaden New York.

VM-matcher med svenskar kan alltså snabbt bli en vardag vi aldrig kunnat drömma om tidigare, men det handlar om boxning så det kan också ta tvärstopp på nolltid. Kampsport på den här nivån är att balansera på en slak lina där en hård höger kan förvandla en till dåtid på bråkdelen av en sekund.

Varför har vi då så många bra just nu?

Härdats i tuffa miljöer

Jag har funderat mycket på det och har inget bra svar, bara teorier. Jämför man med andra idrotter hade vi bordtennisepoken. Vi hade tennisen som var bäst i världen. Handbollslandslaget dominerade i ett decennium. Tider då dessa sporter plötsligt fick fram kullar av världsklassutövare på en och samma gång. I dessa fall tror jag mer på lyckosamma slumpar än metodiskt arbete av förbund. Mot att det skulle vara förbundens och klubbarnas förtjänst talar ju att det tog slut, varför de individuella spelarnas specifika talanger nog spelade in mer.

När det kommer till boxningen har alla som nu är i världsklass varit förbjudna att ens träna hemma i Sverige. Deras karriärer har byggts upp under tuffa förhållanden utomlands, vilket kan ha fått positiva effekter med stärkt psyke och ökad målmedvetenhet. Alla har saknat trygg hemmaplansfördel och de som klarat av det vet att de kan prestera även när alla yttre omständigheter är mot dem.

Nästa generation proffsboxare kommer att vara fostrad mestadels hemma i Sverige men de har många förebilder att se upp till och ta efter.

FAKTA

Sveriges toppboxare

Badou Jack

Viktklass: Lätt tungvikt, tidigare supermellanvikt.

Segrar–förluster–oavgjorda: 22–1–2, 13 KO.

Ålder: 33.

Sveriges bäste boxare genom tiderna. Obesegrad i fem VM-matcher, fyra vunna, en oavgjord. Har av olika anledningar avsagt sig sina VM-titlar för WBC i supermellanvikt och för WBA i lätt tungvikt. En komplett världsboxare som siktar på nya stora matcher.

Anthony Yigit

Viktklass: superlättvikt, tidigare weltervikt, lättvikt.

Segrar–förluster–oavgjorda: 19–0–1, 7 KO.

Ålder: 26.

Ska försvara sin titel som Europamästare för EBU i superlättvikt på lördag i Solnahallen. Mycket sevärd boxare som håller en hög intensitet matcherna igenom med mängder av kombinationer och snabba slagserier. Tar inte längre emot onödiga slag och har utvecklats till en boxare med potential att nå den absoluta världstoppen.

Erik Skoglund

Viktklass: supermellanvikt, tidigare lätt tungvikt.

Segrar–förluster–oavgjorda: 26–1–0, 12 KO.

Ålder: 26.

Visade med sin insats på bortaplan i Liverpool mot Callum Smith i World Boxing Super Series att han hör hemma i den absoluta eliten i supermellanvikt, eller i lätt tungvikt som han boxades i tidigare. Rutinerad trots sin låga ålder. Smart boxare som är taktiskt och tekniskt skicklig. Är mogen för att gå matcher om de stora VM-titlarna när som helst.

Otto Wallin

Viktklass: tungvikt.

Segrar–förluster–oavgjorda: 18–0–0, 12 KO.

Ålder: 26.

Stall Sauerland har valt att skynda långsamt med den ambitiöse tungviktaren från Sundsvall som flyttat från Tyskland, via Danmark och nu till New York för att kunna utvecklas så bra som överhuvudtaget är möjligt. Smart gjort, för Otto växer hela tiden som boxare. Oerhört noggrann i sin satsning och snart färdig för riktigt stora matcher.

Sven Fornling

Viktklass: lätt tungvikt.

Segrar–förluster–oavgjorda: 12–1–0, 6 KO.

Ålder: 28.

Revisor som åkte på en rejäl propp när han knockades av Jevgenij Makhtelenko, men det kan ha varit hans nyttigaste match. Har kommit tillbaka som en betydligt mer komplett boxare med en defensiv han struntade i tidigare. Intensiv, underhållande och alltid bättre tränad än sina motståndare.

Oscar Ahlin

Viktklass: lätt tungvikt.

Segrar–förluster–oavgjorda: 14–2–0, 12 KO.

Ålder: 27.

Sveriges mest underhållande proffs med sina lågt hängande hände och blixtsnabba aktioner till två överraskande förluster hejdade vägen mot stormatcherna. Oscar har nu lämnat stall Sauerland för att starta om i USA där han tror att man bättre kan utveckla honom och hans spektakulära boxningsstil. En enorm talang som fortfarande kan förlösas.

Adrian Granat

Viktklass: tungvikt.

Segrar–förluster–oavgjorda: 14–1–0, 13 KO.

Ålder: 26.

Skapade sig ett namn ute i den stora boxningsvärlden med spektakulära knockoutvinster. En stor tungviktare med mycket slagkraft som sparrat med flera av världens allra bästa utan att bli imponerad. Åkte på en överraskande KO-förlust hemma i Malmö mot Alexander Dimitrenko i senaste matchen. Omstarten i Hamburg 14 oktober kan bli avgörande för om han ska ta sig tillbaka in i jakten på titeln som världens tungviktskung.

Mikaela Laurén

Viktklass: superweltervikt, weltervikt.

Segrar–förluster–oavgjorda: 29–4–0, 13 KO.

Ålder: 41.

Går sin största match i karriären 21 oktober när hon möter superstjärnan Cecilia Brækhus om fem VM-titlar i Norge. Har mött och förlorat mot Brækhus tidigare men är en helt annan och betydligt bättre boxare i dag. Slagstyrkan och intensiteten är hennes styrkor i ringen. Har byggt upp en fantastisk proffskarriär på egen hand med egna arrangerade galor och matcher runt om i världen. 

Klara Svensson

Viktklass: weltervikt, superlättvikt.

Segrar–förluster–oavgjorda: 17–2–0, 5 KO.

Ålder: 29.

Har en lång och framgångsrik karriär både som amatör och proffs. Bra skolad med fint fotarbete som grund. Vann överlägset det upphaussade mötet med Mikaela Laurén men förlorade sen klart mot Cecilia Brækhus i sin senaste match. Hur karriären går vidare efter den förlusten får vi se. Just nu ligger Klara lågt i sin satsning, men hon är ett namn för toppboxarna att möta.

Maria Lindberg

Viktklass: superweltervikt.

Segrar–förluster–oavgjorda: 15–3–2, 8 KO.

Ålder: 40.

Ingen boxare har jobbat i så stark motvind. Stoppad av sitt svenska förbund har hon flyttat till Hamburg och skapat en karriär där på egen hand. Hade säkert nått stora framgångar om hon inte motarbetats som skett. Stark, ambitiös och noggrann i sina förberedelser. Har två förluster mot världsmästaren och storstjärnan Christina Hammer.

Patricia Berghult

Viktklass: superlättvikt.

Segrar–förluster–oavgjorda: 8–0–0, 2 KO.

Ålder: 23.

Är fint skolad från sin amatörtid med 75 matcher. Nobbade OS i Rio för att i stället bli proffs och jobbar sig sakta framåt i den tuffa proffsvärlden där boxningen är väldigt annorlunda jämfört med det som åtminstone tidigare skedde i amatörringarna. Har visat i sina senaste matcher att hon är på rätt väg.


Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se