Sarah Sjöström femma på 100 meter frisim

TOKYO. Tiden hade räckt till OS-guld i Rio.

Men med 52,68 på 100 meter fritt fick Sarah Sjöström nöja sig med femte plats.

– Att jag ändå kan ta mig tillbaka till den här nivån efter en fraktur i februari är helt jävla galet, säger hon.

Sverige får fortsatt vänta på den första medaljen i Tokyo-OS. Sarah Sjöströms insats på 100 meter frisim räckte till en femteplats.

Precis som i försök och semifinal startade svenskan lugnt och vände som åtta, men klättrade sedan. Hennes avslutning var i paritet med när hon slog världsrekord 2017 och totaltiden snabbare än vad som gav guld i Rio 2016 (då Sjöström tog brons).

Så bitter? Nöjd? En sötsur blandning?

– Bittert tycker jag inte att det känns. Hur känns bitter? Ingen aning, säger hon och menar att hon inte kunde gjort så mycket annorlunda. Att pressa sig från start hade gett sämre slutresultat, tror hon.

– Jag vågar inte gå ut hårt med de andra, för då kommer sista längden vara riktigt långsam. Jag kan inte påverka de andra. Om någon annan hade råkat göra en dålig start så kanske det hade räckt till medalj. Men det finns inte mer än sådär.

Sarah Sjöström missade pallen på 100 meter frisim.
Sarah Sjöström missade pallen på 100 meter frisim.

”På en månad till är det världsrekord”

Guldet vann i stället Emma McKeon (Australien), medan silvret gick till Siobhan Haughey (Hongkong) och bronset till Cate Campbell (också Australien).

– Alla har tagit enorma steg de senaste fem åren. Med min bronstid i Rio hade jag kommit sist nu. Detta är fullt godkänt för mig, säger Sarah Sjöström.

Då till den lika hypotetiska som rimliga frågan: hade Sjöström rått på guldtiden och det nya olympiska rekordet 51,96 om det inte vore för armbågsskadan i vintras?

– Jag har gjort allt jag kan för att komma till den här nivån. Jag har förbättrat mig två sekunder på två månader. På en månad till är det världsrekord. Jag är redan så mycket, mycket bättre än jag kunde drömma om inför det här OS:t.

Sjöström efter finalen.
Sjöström efter finalen.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.