Regeringen stoppar publik från arenorna

Av: Anton Johansson, Mattias Karlsson, Per Bohman

Publicerad:
Uppdaterad:

Beslutet är taget.

Regeringen stoppar publik på alla idrottsevenemang med över 500 åskådare.

Detta efter Folkhälsomyndighetens rekommendation.

Folkhälsomyndigheten skickade en hemställan under onsdagseftermiddagen till regeringen. Syftet med förslaget är att förhindra tillfällen då ett stort antal människor från olika delar av landet och världen samlas på samma plats. Det gäller förstås större idrottsevenemang.

– Det är en smittskyddsåtgärd som kan ha effekt i det läge vi befinner oss nu, och för att vara effektiv så bör åtgärden gälla över hela landet, säger Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Senare på kvällen meddelade regeringen att de följer rekommendationen. Därmed blir det inte någon publik på idrottsevenemang som väntas ha fler än 500 åskådare.

Vilka arrangemang skjuts upp?

Alla större idrottsevenemang – som SHL-slutspelet, kvalspelet i ishockey och den påbörjade svenska fotbollssäsongen – påverkas förstås av beslutet.

Det är ännu inte klart om de olika evenemangen och matcherna kommer att genomföras utan publik, skjutas upp eller ställas in.

Men det står redan klart att kvartsfinalerna i svenska cupen och kommande landskampen mellan Sverige och Ryssland spelas utan publik.

Mats Enquist, generalsekreterare på Svensk Elitfotboll, har tagit del av infon.

– Vi har noterat beslutet från folkhälsomyndigheten. Jag har just suttit i samtal med Håkan Sjöstrand på fotbollförbundet också. Nu i det korta perspektivet har vi ett antal matcher som kommer påverkas fullt ut och spelas utan publik.

”Oron är korrekt”

Oron från de svenska elitklubbarna är stor. Flera skulle gå under ekonomiskt om de tvingades spela större delen av säsongens matcher utan publik.

– Oron är korrekt. Men vi får vänta och se. Allsvenskan är fortfarande ett antal veckor bort. Vi vet inte hur den här åtgärden ska påverka allsvenskan. Vårt mål är fortfarande att försöka spela allsvenskan med publik och det är osäkert kring hur lång tidsperiod det handlar om. Blir det två veckor så påverkar det inte allsvenskan men sträcker det sig över en månad.. då får vi se, säger Enquist som tillsammans med de enskilda klubbarna och Svenska Fotbollförbundet utreder möjligheterna för att skjuta upp allsvenskan om läget inte hinner ljusna de närmsta veckorna.

Publicerad:

LÄS VIDARE