Klart: Robel Fsiha stängs av i fyra år

Testet innehöll spår av testosteron

Av: Andreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:
Robel Fsiha.
Foto: JOSEFINE LOFTENIUS / BILDBYRÅN
Robel Fsiha.

I februari kom beskedet att den svenske terränglöparen Robel Fsiha, 24, testats positivt för dopning.

Nu stängs han av – i fyra år.

– Det var ett enhetligt beslut, säger Dopingnämndens ordförande Åke Thimfors till SVT.

Fsiha vann EM-guld i terränglöpning i december.

Den positiva dopningsprovet lämnade han i november 2019, i samband med ett läger i den etiopiska huvudstaden Addis Abeba.

– Jag känner stor sorg. Vi inom svensk friidrott har uppenbarligen inte gjort tillräckligt inom antidopningsarbetet, sa friidrottsförbundets ordförande Johans Storåkers.

”Enhetligt beslut”

Nu uppger SVT att Fsiha straffas med fyra års avstängning.

– Det var ett enhetligt beslut. Samtliga sex ledamöter i dopingnämnden stod bakom beslutet, säger Dopingnämndens ordförande Åke Thimfors till sajten.

Enligt Thimfors handlar det om ämnet testosteron.

– Det är en sådan substans som vid utgångspunkt leder till avstängning i fyra år. För att komma ifrån det krävs det att man visar för dopingnämnden att man inte har fått i sig det avsiktligt. Han har inte lyckats bevisa det, säger Thimfors.

Ingen dubbel avstängning

Svenska friidrottsförbundet har tidigare tillämpat dubbel avstängning vid dopningsfall, vilket skulle innebära åtta års avstängning från landslaget för Robel Fsiha.

Men så blir det inte.

– Nej, det systemet togs i bruk när maxbestraffningen var två års avstängning. Nu när det handlar om fyra års avstängning görs ingen dubblering, säger förbundets generalsekreterare Stefan Olsson.

Robel Fsiha har till den 1 juni på sig att överklaga domen. 24-åringen har tidigare bedyrat sin oskuld och hävdat att han kan ha fått i sig olagliga preparat via energidrycker och kosttillskott alternativt via en medicintablett mot förkylning.

Sportbladet söker Robel Fsihas tränare Patrik Melin.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN