Publicerad:
Uppdaterad:

Nytt världsrekord av Maja Dahlqvist efter förvirring

Av: Malin Wahlberg, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

I Norge rapporteras det att Kristine Stavås Skistad slagit nytt världsrekord på 100 meter.

Men Maja Dahlqvist var ännu snabbare.

– Det var lite ironiskt..., säger svenskan.

Kristine Stavås Skistad är en av Norges största talanger. 20-åringen har fått chansen i några världscuptävlingar den här säsongen och var femma redan i den andra. På VM såg hon ut att kunna vara med och slåss om medaljerna men ett fall i semifinalen stoppade norskan. 

Nu har sprintspecialisten återigen visat sin snabbhet. 

Under en uppvisningstävling på 100 meter supersprint i norska Hafjell trodde Stavås Skistad att hon slagit nytt världrekord efter att ha vunnit finalen på 12.36 före reagerande världsrekordhållaren Marte Nordlunde.

Foto: BILDBYRÅN

”Hoppades på det”

Men Skistad Stavås var inte överdrivet nöjd.

– Det är viktigt. Det är bra för jag hoppades på det när jag kom hit. Jag hade inte varit nöjd om jag inte tagit det, säger hon till TV2 och fortsätter: 

– Jag visste att Marte var snabb så det var spännande att mäta sig med henne. Men jag har tränat mycket snabbhet och hoppades ta det. Det hade varit en besvikelse om jag inte hade gjort det.

Efter att det rapporterats om Skistad Stavås världsrekord kom dock nya uppgifter.

Maja Dahlqvist tävlade i supersprint i Ramundberget och slog till med tiden 12,20 i prologen och därmed är det svenskan som innehar världsrekordet.

”Visste vilken tid jag hade”

Det var dock inget Dahlqvist var medveten om under tävlingen för beskedet om tiden kom först under fredagskvällen.

– Jag hade inte koll på vad världsrekordet låg på. Det känns lite mäktigt, säger Dahlqvist.

Svenskan blev medveten om att hon slagit världsrekordet när nyheterna kom från Norge där man gick ut med att Stavås Skidstad slagit världsrekordet.

– Jag visste bara vilken tid jag hade. Sen visade någon upp en rubrik från Norge om att hon satt nytt rekord på 12.36, men jag visste att jag hade 12.20 så då insåg jag att det var rekord. 

Var det extra gott med tanke på att hon kört så snabbt?

– Lite ironiskt var det...

Hur firar man ett världsrekord?

– Jag fick veta det ganska nyss och har bara ätit lite godis. Men det gör jag ändå nu, så jag får fira mer efter morgondagen.

Efter söndagens längre lopp, 35 km, väntar en solsemester för Maja Dahlqvist. Hon har dessutom tagit det lugnt efter världscupens avslutning i Kanada efter att luften gått ur henne efter hemkomsten.

– Hela hela säsongen kom ikapp mig.  Jag har tagit det lugnt i två veckor.  Jag hade varit i väldigt bra form, men kom hem och slappnade av. Jag orkade inte träna alls mycket. Detta var en liten comeback för att det är kul.

Publicerad:
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN