Mejla

Stefan Alfelt

Alfelt: Uppenbarligen inte deras favorit

Publicerad:
1 av 3 | Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

MALMÖ. Efter tolv oerhört tuffa ronder förlorade Badou Jack för första gången en VM-match i proffsboxning. Ännu en gång ett tufft och diskutabelt domslut där två domare höll på Jean Pascal och den tredje på Badou.

Så nu blir frågan – orkar Badou Jack, 36, jaga vidare efter ännu en VM-titel. Jag hoppas det.

Både Jack och Pascal pratade inför matchen om att det skulle bli ett krig i ringen och det var precis vad det blev.

När de vägde in på fredagskvällen stannade vågen på 79,2 kg för bägge. När de gick in i ringen vägde Jack sju kilo mer medan Pascal gått upp drygt nio kilo under det knappa dygnet som gått. Ett kraftövertag som Pascal försökte utnyttja till att ösa iväg våldsamma svingar för att utnyttja att Badou ofta startar avvaktande för att sen växa in i matcherna.

Pascal plockade poäng under första halvan av matchen. Träffade högt på sidan av Jacks huvud med en stenhård överarmshöger i fjärde ronden. Nedslagningen kom tio sekunder före rondpausen. Hade Jack blivit så illa träffad tidigare under ronden hade han troligtvis inte klarat sig ronden ut.

Trodde det skulle vända poängen

Nu kom i stället Badou Jack ut starkare för varje återstående rond och var nära att slå ut sin motståndare först i rond åtta med en skur av slag och sen i en rasande tolfte rond där Pascal snuddade vid att vara helt försvarslös och också for ut genom repen.

En mycket hård, underhållande och jämn match där både jag och experter på andra sidan Atlanten trodde att Jacks nedslagning av Pascal i sista ronden var det som slutligen skulle vända över poängen till Badou Jack.

Badou har haft en fantastisk karriär med stora matcher och stora segrar men också en närmast sensationell rad av matcher med jämna domslut som nästan uteslutande gått emot honom.

Världsklass

Jag förstår om han funderar på om det verkligen är värt att offra så mycket tid och svett för att fortsätta riskera hälsan när boxningsdomarna uppenbarligen inte har honom som sin favorit. Pengar har han säkert tjänat tillräckligt med för att han och hans familj kan leva bra resten av deras liv. Med sin välgörenhetsorganisation för att hjälpa utsatta barn och sin kosttillskottserie att sälja kommer Badou Jack inte att sakna meningsfulla sysslor att fylla sin tid med.

Men det han visade med sin match mot Jean Pascal var att han har mycket kvar att bjuda boxningspubliken på. Det kunde lika gärna ha varit Badou Jack som lämnade ringen med WBA-bältet runt midjan i natt. Han bjöd på boxning i absolut världsklass.

Jag vill gärna att Badou Jack fortsätter boxas ett tag till på den här nivån som väldigt få svenskar har varit uppe och nosat på.

Han är alltid väldigt vältränad och har inga men av sin sport. Det fruktansvärda jacket i pannan som orsakade förra matchens förlust mot Marcus Browne är ihopsytt med 95 stygn och ska enligt läkare vara mer motståndskraftigt än resten av Jacks hud.

Allting från nu handlar om motivation. Om Badou Jack orkar ladda om. Han vann ingen match under 2019, det kan skapa en stark revanschlust.

Han vet att han fortfarande är en kapabel utmanare till vilken mästare som helst i lätt tungvikt och de som såg nattens match ser gärna Badou Jack mot Jean Pascal i ringen igen.

avStefan Alfelt

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Boxning

Badou Jack