Ny seger för Kimining i Göteborgsvarvet

Av: TT

Publicerad:
Shadrack Kimining tog sin andra raka seger i Göteborgsvarvet.
Foto: Henrik Brunnsgård/TT
Shadrack Kimining tog sin andra raka seger i Göteborgsvarvet.

Rycket kom på nästan samma ställe som i fjol. Det räckte med marginal till andra raka segern i Göteborgsvarvet för Shadrack Kimining.

Även i damklassen blev det kenyanskt i topp, efter en fantastisk avslutning av Tabitha Gichia.

Förutsättningarna för elitklassen i Göteborgsvarvet var bra, med hyfsat svalt, molnigt väder utan regn.

Tätklungan på herrsidan höll ihop en knapp mil, bland andra var Spårvägenlöparen Robel Fsiha bra med.

Men svensken och flera andra tappade tätkontakten när fjolårsvinnaren Kimining och en handfull löpare till satte fart. I samband med den tuffa passeringen över Götaälvbron gick Kimining loss tillsammans med landsmannen Jarius Birech, tidigare en av världens bästa på 3 000 meter hinder.

Den kenyanska duon följdes sedan åt en liten stund, men ett par kilometer senare gjorde Kimining ett segerryck och höll det enkelt in i mål. Kenyanen vann den 40:e upplagan av halvmaran på preliminära segertiden 1.00.38.

Foto: Henrik Brunnsgård/TT
Cirka 55 000 löpare var anmälda till årets Göteborgsvarv.

Robel Fsiha, som var bäste europé i terräng-VM i slutet av mars, fick till slut nöja sig med elfteplatsen – och ett SM-guld.

I damklassen gick kenyanskan Cynthia Jerop ut hårt och hade skaffat sig en liten lucka redan efter ett par kilometer.

Landsmaninnan Tabitha Gichia försökte att hålla jämna steg, men såg ut att få ge sig – till de sista kilometerna. Gichia hittade plötsligt nya krafter och vann efter en fantastisk slutspurt på 1.08.18.

SM-guldet på damsidan gick till Charlotta Fougberg, som blev sjua totalt.

Göteborgsvarvet firar 40 år och har på den tiden vuxit från ett enskilt motionslopp till ett närmare veckolångt program med olika sträckor. Men det är fortfarande originalvarvet som är störst. I år räknade arrangörerna på förhand med omkring 55 000 startande, varav cirka 40 000 väntas fullfölja.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN