Kinhult: "En utmaning att ladda om"

Publicerad 2019-11-20

Marcus Kinhult har klättrat upp på en 91:a plats i världsrankingen.
Marcus Kinhult har klättrat upp på en 91:a plats i världsrankingen.

Säsongsavslutningen i Dubai kryllar av heta golfare.

Bland världsspelare som Rory McIlroy, Jon Rahm och Tommy Fleetwood finns också en mycket formstark svensk – Marcus Kinhult.

– Det blir en utmaning att ladda om, säger 23-åringen.

Marcus Kinhult har hunnit få lite distans till insatsen i sydafrikanska Sun City, där han i söndags förlorade särspelet om segern mot just Fleetwood. När Kinhult satte sig på planet från Johannesburg till Dubai var det som ny 91:a på världsrankningen, dessutom med karriärens största prischeck – sisådär åtta miljoner kronor – under bältet.

Men något firande av framgången har det inte blivit. Det har det varken funnits tid eller riktig lust till.

– Jag har inte känt mig missnöjd på något sätt, jag gjorde en väldigt bra tävling. Men jag vet inte hur mycket man ska fira en andraplats. Vi får skåla när säsongen är slut, det har hänt en massa bra saker, säger Kinhult när TT når honom efter ett inspelsvarv på Jumeirah Golf Estates i Dubai.

"Inga dussinlirare"

Kanske har bohuslänningen sparat det allra bästa till sist. Till finalen av Europatourens Race to Dubai är bara de 50 toppspelarna välkomna och Marcus Kinhult sätter mer än gärna en härlig slutpunkt på golfåret 2019.

En viss Henrik Stenson är visserligen den andra svensken i startfältet, men med tanke på aktuell dagsform får nog Kinhult räknas som det största blågula hoppet.

– Det är lite speciellt med ett så litet startfält, det är bara 49 spelare man spelar mot. Samtidigt är de här 49 inga dussinlirare... Att vara med i toppen och sedan vinna är nog ungefär lika svårt som det brukar vara. Det är många bra spelare här och skulle Rory (McIlroy) vakna på rätt sida vet man vad som gäller, säger Kinhult.

Han har placeringarna 18–11–17–2 i de fyra senaste tävlingarna, så spelet finns där. Nu handlar fokus mer om att hinna samla energi inför de fyra tävlingsdagarna i Dubai, där vinnaren kammar hem en prischeck på motsvarande 29 miljoner kronor – den största i Europatourens historia.

– Jag tror att det blir en utmaning att ladda om, men jag försöker göra det här och nu. Förutom den här intervjun och lite tjat från spelarna försöker jag lägga förra veckan bakom mig, säger Kinhult.

Kinhult är en av 50 toppspelare som ska delta i finalen av Europatourens Race to Dubai.
Kinhult är en av 50 toppspelare som ska delta i finalen av Europatourens Race to Dubai.

Tävlingsfritt till januari

Efter Dubai säger talangen från Skaftö att han ska lägga ifrån sig golfklubborna ett tag. Något tävlande blir det inte förrän i Abu Dhabi i januari – och redan nu är det klart att flera godbitar väntar senare under året.

Tack vare framgången i Sydafrika klättrade Marcus Kinhult till 13:e plats i Race to Dubai, vilket gör att han är klar för såväl världstourtävlingen i Mexiko i februari som British Open på Royal Saint George's i juli.

– Inget jag hade räknat med, även om jag hoppades på det i början av året. Kul med The Open, det är skitstort. Det här gör nästa års schema lite roligare.

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.