Topplagen lägger ner – ny matta för dyr

Storfors hall.
Storfors hall.

Två av Sveriges bästa bordtennislag lägger ner.

Både Storfors och Arvika säger att det inte klarar de ekonomiska kraven.

Bland annat handlar det om en ny dyr matchmatta som måste köpas in.

Storfors vann pingisligan för damer och Arvika slutade fyra och var klart för SM-semifinal när säsongen ställdes in.

Storfors vann också SM-guld 2018.

Nu lägger båda Värmlandsklubbarna ner sina elitlag.

”Svårt för de små klubbarna”

Bland annat handlar det om kostnaderna som kraven på en ny matchmatta och extra domare för varje seriematch innebär.

– Mattan kostar mellan 80 000 och 100 000 kronor att köpa in och måste läggas ut i hallen en eller flera dagar före match för att det ska bli bra. Kostnaden för en extra domare blir ett antal tusen per match. Allt sammantaget blir det så mycket, det blir bara dyrare och dyrare att vara med där uppe, och det blir väldigt svårt för de små klubbarna, säger Arvika-tränaren Andreas Wirén till Nya Wermlands-Tidningen.

– Vi är Sveriges minsta klubb på elitsidan och det här blev spiken i kistan. Tidigare har lagen fått vara med och tycka till om kommande förändringar, det här var inte ens med på listan då, men nu är det tydligen väldigt viktigt. Vi har spelat på samma golv i elva år och hade gärna fortsatt med det, säger Storfors-tänaren Anders Hulth till till Nya Wermlands-Tidningen.

”En massa skitprat”

Storfors har skrivit själva på Facebook om varför laget nu läggs ner, enligt dem handlar det inte bara om den ökade kravbilden och bristen på resurser.

”Sedan 6–7 år tillbaka när vi började bli ett sportsligt hot har vi ständigt fått höra en massa skitprat om oss och att vi bara har utländska spelare ... även från förbundshåll. Vi har väl inte brytt oss så mycket utåt men innerst inne har det känts”, skriver klubben.

Hulth till höger.
Hulth till höger.

Lagledaren Anders Hulth säger till P4 Värmland att svenska bordtennisförbundet vill att det inför nästa säsong ska satsas på svenska spelare och tas bort utländska spelare.

Förbundet förnekar

Det som Storfors säger är något som förbundschefen Thomas Buza förnekar.

– Helt korrekt att vi har diskuterat antalet spelare i damserien, att vi går från tre till fyra (spelare totalt) och vill att vi ska använda svenska spelare på sikt. Det motsäger sig det de säger. Vi gick ut med en remiss med föreslagna förändringar, där var motståndet ganska kraftigt mot att gå från tre till fyra spelare och där lyssnade vi noga på våra föreningar och beslöt oss för att inte genomföra den förändringen, säger Thomas Buza till P4 Värmland.

Både Storfors och Arvika kommer att fortsätta med sina ungdoms- och breddverksamhet.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN