Gunde Svan: Som att tussa ihop 25 Zlatan

Av: Emelie Fredriksson

Publicerad:
Gunde Svan i Let’s dance 2018.
Foto: Magnus Sandberg.
Gunde Svan i Let’s dance 2018.

Gunde Svan och Petter Northug blir programledarkollegor – eller konkurrenter – i kommande säsongen av ”Sverige mot Norge”.

I en intervju berättar den svenska skidlegendaren om förväntningarna på det och ger sin syn på turbulensen i längdlandslaget.

– Det är så fruktansvärt individstarka personligheter som är med där. Som att tussa ihop 25 Zlatan i samma bås, säger Svan till Sportbladet.

I Sverige mot Norge möts några av de bästa svenska och norska vinteridrottarna i olika tävlingar och i säsong två, som kommer att sändas i TV4 i vinter, blir Petter Northug och Gunde Svan nya programledare.

Petter Northug säger i ett pressmeddelande att det sitter i ryggmärgen att sticka till och reta svenskarna och undrar om han klarar att hålla sig i skinnet när han ska samarbeta med Gunde Svan.

Den svenska skidikonen är beredd på att det kan komma en del pikar från norrmannen som gör programledardebut. ”Vi får se om vi blir en programledarduo eller konkurrenter”, sa Svan i pressmeddelandet och utvecklar:

– Han är expert på oneliners så nog kommer det komma nånting, det är jag övertygad om.

”Är två olika personligheter”

Petter Northug har tidigare berättat i Skavlan att han upplevt ett ordkrig med Svan, som han anser inte gillat honom som skidåkare. Svan har i intervjuer bland annat pratat om att Northug överutnyttjat sin spurtsnabbhet och att hans självsäkra stil kan påverka kommande generationer negativt.

– Det ska bli spännande att se hur många sidor vi har som är helt olika kontra gemensamma. Det kommer nog framgå att vi är två olika personligheter på något sätt, säger Svan.

Hur då?

– Jag har väl en känsla av att jag kanske är mer strukturerad än vad han är. Jag upplever att han kör mycket på känsla och tar situationen som den kommer medan jag försöker skapa situationen så den uppstår när jag vill. Men vi kommer att komplettera varandra väldigt bra, säger Svan.

Gunde Svan har sedan coronapandemins ankomst spenderat väldigt mycket tid med att arbeta i skogen. Mest har det handlat om röjning.

– Just nu ligger jag nog två år före min plan när det gäller vad som ska göras i skogen. Det som ska göras de närmsta åren är redan gjort. Jag skojade till med min fru Marie och sa att snart är det dags att ge sig upp och städa vinden också. Men då skrattade hon och sa att så mycket tid kommer du aldrig att ha.

”Svårt för ledarna att hålla ordning”

58-åringen har också följt säsongens turbulens i skidlandslaget, men har själv ingen insyn just nu.

Han upplever inte den som konstig.

– Det är så fruktansvärt individstarka personligheter som är med där. Som att tussa ihop 25 Zlatan i samma bås. Det är helt enkelt svårt för ledningen och ledarna att hålla ordning på det, att vara rättvis och göra lika för alla. Alla har olika behov och vilja att göra saker. Det är en extremt svår uppgift att vara ledare för alla dessa duktiga individualister.

Var det enklare förr tror du?

– Jag tror inte det är någon större skillnad om man tittar 10–20 år tillbaka i tiden. Det är så olika personligheter och det är svårt att få alla nöjda med en stor kompromiss när hela deras idrottande går ut på att inte kompromissa. Det kräver en speciell ledarstil för att kunna få alla dessa viljor med sig och inte mot sig. Men jag kan inte situationen inifrån alls.

Du har inte varit sugen på att kliva in igen?

– Jag har inte tänkt på det. Det känns som att man är förälder i för stor grad. Det är extremt svårt jobb att hålla ihop det, extremt mycket resa. Ett dygnet runt-jobb.

Publicerad:

LÄS VIDARE