Svenskans tårar: ”Sluta döda oss”

Zahui rasar efter George Floyds död

Av: Andreas Käck

Publicerad:

George Floyds död väcker ilska runtom i världen.

I ett videoinlägg på Instagram bryter svenska basketstjärnan Amanda Zahui, 26, ut i tårar när hon pratar om händelsen.

– Jag vill att ni jävlar slutar döda oss, säger hon om polisbrutaliteten.

46-årige George Floyd dog på sjukhus efter ett polisingripande i Minneapolis där han trycktes till marken av fyra poliser som bland annat satte ett knä mot hans hals.

Polismannen Derek Chauvin är nu gripen och misstänkt för mord.

Händelsen har lett till ramaskri inte bara i USA utan runtom i världen. Mängder av stora idrottspersonligheter har också uttryckt sin avsky mot polisbrutaliteten mot svarta och färgade.

Nu vädrar Amanda Zahui sina tankar.

”Kan inte suddas ut”

I ett 13 minuter långt videoinlägg på Instagram säger den 26-åriga svenska landslagsstjärnan bland annat att hon ”gråter tårar av ilska och smärta”.

– Jag fortsätter att tänka på videon, fortsätter att spela upp hans sista sekunder i livet. Jag kan inte sudda ut bilderna ur mitt huvud. Jag försöker tänka mig in i situationen: Vad hade jag gjort om jag låg på marken med en polismans knä och kroppsvikt över mig? Jag hade inte gjort någonting, för om jag hade rört mig och kämpat för mitt liv hade jag blivit sedd som ett hot och förmodligen blivit skjuten, säger Zahui.

”Så mycket att säga”

Hon har spenderat många år i USA då hon spelat på college och i amerikanska högstaligan WNBA.

– Det känns som att jag har slut på ord men samtidigt så mycket att säga. Jag vill göra något, försöka få mig själv och andra att förstå hur privilegierade vita människor är … att kunna döda oskyldiga svarta människor…, säger hon och bryter ut i tårar.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN