Motorsport

Valtteri Bottas har pole position i Storbritannien GP

Hamilton kan bli historisk jagar sjätte segern på Silverstone

avAnna Andersson

Valtteri Bottas är tillbaka.

Längst fram.

Han har pole position i Storbritanniens GP.

Även om molnen låg täta över Silverstone så höll sig regnet borta under kvalet till Storbritanniens GP i Formel 1. Bäst av alla kvalade Valtteri Bottas, Mercedes, som var sex tusendelar före sin kollega Lewis Hamilton.

Det är Bottas första pole position sedan tävlingen i Spanien, i början av maj.

– Det är inte lätt att få till ett bra varv här, det är enkelt att göra misstag och jag är glad över att jag lyckades i det här kvalet, säger finländaren Bottas.

– Det känns väldigt bra och den känslan påminde mig också om varför jag håller på med detta. Det har varit väldigt jämnt mellan mig och Lewis hela helgen och jag är väldigt glad över att jag tog pole position här.

Foto: Bryn Lennon / Getty Images Europe

Valtteri Bottas har pole position i Storbritannien GP

Kollegan Hamilton, som vunnit fem tävlingar på Silverstone, gjorde en miss under sitt första varv och kan i morgon bli den första föraren i historien som vinner Storbritanniens GP vid sex tillfällen.

– Jag var inte tillräckligt snabb i dag och jag borde ha gjort ett bättre jobb i det andra försöket. Det räckte inte, men loppet är först i morgon och då delas poängen ut, säger Hamilton som också leder VM stort.

Charles Leclerc, Ferrari, var åtta hundradelar efter Bottas och slutade trea i kvalet , han startar intill Red Bulls Max Verstappen som var fyra i kvalet.

– Vi var bra med i den andra kvalomgången, men i Q3 drog Mercedes upp motorn och de var även mycket snabba i kurvorna. Det är ett område som vi måste jobba vidare på, säger Leclerc.

– Plats tre var ändå det bästa vi kunde göra i dag.

Pierre Gasly, Red Bull var femma och Ferraris Sebastian Vettel sexa.

Vem har valt bäst däckstrategi?

Intressant är att Leclerc och kollegan Vettel startar morgondagens lopp på den mjukaste gummiblandningen medan de båda bilarna från Mercedes och Red Bull startar loppet på däcken med namnet medium.

– Jag förstår inte alls det valet, det gör att de måste köra soft två gånger om de väljer att göra två depåstopp, säger Mercedes stallchef Toto Wolff till ORF.

Ferraris motsvarighet, Mattia Binotto, håller däremot inte med:

– Det fungerade bra i Österrike och vi tror att de mjuka däcken kan vara bra under den första delen av loppet, men vi har naturligtvis inget svar innan loppet startat, säger Ferraris stallchef enligt Motorsporttotal.

– Det är i alla fall något annat än vad våra konkurrenter har valt och kanske kan det vara en fördel för oss.

F1-bloggen med den hårda kritiken mot Vettel och det senaste snacket

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1