Johaug vann kritiserade backsprinten

ÅRE/STOCKHOLM. Linn Svahn fick rätt.

Ingen kunde stoppa Therese Johaug från att ta sin första sprintseger i den omdiskuterade backtävlingen i Åre.

– Det här kan inte kallas ett sprintlopp, säger segraren.

Therese Johaug vrålade rakt ut när hon fick höra Linn Svahn hade henne som favorit i den omdiskuterade backsprinten i Åre.

– Är du galen, sa hon till Sportbladet.

Sen fick hon se backen på plats och förstod genast vad Linn Svahn sett.

I kvalet krossade tour-ledaren alla och var fem sekunder snabbare än tvåan Heidi Weng och de två fortsatte sedan att dominera även i kvarts- och semifinalen där de drog med sig Jonna Sundling till finalen från första semin. Väl i finalen ställdes de även mot Linn Svahn som säkrade ännu en finalplats efter en makalös comeback i semifinalen där hon var uträknad efter halva backen men sedan vann.

– Hon har något alldeles alldeles extra den här tjejen. När det drar ihop sig så slutar smärtan att bita på henne, säger Anders Blomquist.

Svahn tokstum på slutet

Svenska duon tog täten i finalen men var chanslösa när Therese Johaug anförde en norsk trio med Heidi Weng och Astrid Jacobsen i backen.

I sista knixen avgjorde Johaug loppet och vrålade ut sin segerglädje på toppen medan övriga åkare kollapsade i målfållan.

– Ett galet lopp, säger Therese Johaug som trots segern inte gillade att loppet kallas en sprint.

– Det kan inte kallas ett sprintlopp, jag ska inte ta på mig någon ära för att ha vunnit en sprint. Sprintlopp ska få vara sprintlopp sedan kan vi ha sådant här också emellanåt men inte på bekostnad av sprintlopp.

Jonna Sundling slutade fyra och en helt stum Linn Svahn slutade sexa.

För det svenska hoppet i totalsammanställningen, Ebba Andersson, tog det slut i kvartsfinalen.

– Jag fick en värdelös start, staven slant och jag fick slösa krafter på att ta mig fram, i toppen av backen hade jag inga krafter alls att utmana där. Det är mycket besvikelse, säger hon.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.