Friidrott

Holm om Duplantis: ”Kan föra in stavhoppet i nästa nivå”

Av: 

Makoto Asahara

SPORTBLADET

Sergej Bubka förde en gång i tiden in stavhoppet i en ny tidsera.

Den svenske före detta höjdhoppsstjärnan Stefan Holm tror att Armand ”Mondo” Duplantis kan vara på väg att föra stavhoppet in i ännu en ny nivå.

– Det är närmast osannolikt, säger Holm till Sportbladet.

6.17 och världsrekord förra helgen i Polen.

Så varför inte ta en centimeter till? tänkte Armand ”Mondo” Duplantis när han gled över 6.18 i Glasgow och därmed slagit sitt blott veckogamla, egna världsrekord.

Och han gled över med marginal.

– Det slås världsrekord i friidrott väldigt sällan. Och han gör det två gånger på kort tid. Och det andra med marginal... Det är fantastiskt att se. Det är närmast osannolikt, säger den svenske förre höjdhoppsstjärnan Stefan Holm när Sportbladet ringer upp efter Duplantis nya monsterhopp.

”6.20 en första drömgräns”

Baserat blott på tv-bilderna gissar Holm att Duplantis hopp kan ha varit runt 6.25–6.28 högt, även om han påpekar att dessa bedömningar kan vara förrädiska med tanke på att man ofta förblindas av den högsta höjd en stavhoppare når under sitt hopp.

– Men det såg ju väldigt vältajmat ut.

Hur högt kan han hoppa?

– Man ska inte spekulera i sånt för man hamnar nästan alltid fel. Men 6.20 är en första drömgräns. En hel decimeter. 6.25 är väl inte heller orimligt på det hopp han gör i dag. Han kan föra in stavhoppet i nästa nivå på ett sätt som Bubka gjorde, säger Holm.

Och ja, var placerar man egentligen ett 20-årigt stavhoppsunikum om man ska jämföra med andra friidrottslegendarer?

”Förde in stavhoppet i en ny dimension”

Enligt Stefan Holm så är dock, fortfarande, Sergej Bubka stavhoppets största genom tiderna – må så vara att Armand Duplantis hoppat högre än den ikoniske ukrainaren (två gånger om dessutom).

– Det är det att han är mitt i karriären. Bubka är störst av stavhopparna och slog 35 världsrekord och tog 6 VM-guld. Duplantis har inte hunnit med allt det där än. Jag tycker det är svårt att göra det (jämföra) nu. Om tio år har han en full karriär bakom sig, säger Holm och fortsätter:

– Om man väger in det meritmässiga. Bubka höjde världsrekordet från 5.81 till 6.15. Han höjde det med över 30 centimeter och förde in stavhoppet i en ny dimension. Han var den störste under så många år.

Har vi någonsin haft en lika stor talang i friidrottsvärlden då?

– Det är Usain Bolt möjligen då man kan jämföra med. Bolts genombrott i Peking OS 2008 när han slår världsrekord i 100- och 200 meter.

”Inte hunnit ta medaljerna”

Samtidigt kvarstår faktumet, världsrekorden till trots, att de allra ädlaste mästerskapsmedaljerna ”fortfarande” inte finns i bagaget för den 20-årige Duplantis.

– Han har ju inte hunnit ta dem. Han har inte ens hunnit hoppa i ett OS, säger Holm, som med just det i åtanke fortfarande meritbaserat placerar stjärnor som Carolina Klüft, Patrik Sjöberg och Christian Olsson något högre i den svenska friidrottshistorieskildringen.

– Men vinner han OS i sommar är han bland dem. Det är bara en tidsfråga innan han är bland dem. Eller ja, han är ju redan en av de största.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Foto: BILDBYRÅN
Publisert:

LÄS VIDARE

Armand Duplantis slog världsrekord igen

ÄMNEN I ARTIKELN

Friidrott

Armand Duplantis

Stefan Holm

Stavhopp

Sergej Bubka

Usain Bolt