Klart: Skidskytte i SVT:s kanaler till 2026

Av: Martin Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Skidskytte engagerar miljontals just nu.

SVT har säkrat rättigheterna till världscupen och VM i skidskytte fram till och med säsongen 2026.

– Blir nyckelsporten som vi bygger framtidens Vinterstudion kring, säger Åsa Edlund Jönsson, sportchef på SVT.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Intresset för skidskyttet har ökat under de senaste åren, och nu har SVT säkrat rättigheterna till världscupen och VM i skidskytte till och med säsongen 2026.

Varje säsong körs världscupen i skidskytte på tio olika orter runt om i världen, vilket är runt 40 tävlingsdagar totalt.

Utöver det tillkommer VM varje säsong, förutom när det är OS-år. Ett Europamästerskap tillkommer även varje år.

– I dag är skidskytte en av de populäraste sporterna både i Sverige och Europa. Skidskyttets inbyggda dramaturgi och Sveriges stora framgångar med OS- och VM-medaljer de senaste åren har lyft intresset och numera har även en vardagstävling runt 500 000–600 000 tittare i SVT, säger Åsa Edlund Jönsson till SVT.

”Når svenska folket”

På damsidan finns Hanna Öberg med OS- och VM-guld i täten, och på herrsidan finns OS-guldmedaljören Sebastian Samuelsson.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Utöver dagens stjärnor finns det även framtidslöften, som bland annat Elvira Öberg.

– Vi är otroligt glada över avtalet då det säkerställer att skidskyttet genom public service når svenska folket. Samarbetet med EBU (European Broadcasting Union) och SVT har hjälpt oss att etablera skidskytte på en hög nivå med stort intresse hos svenska folket, säger Niklas Carlsson, generalsekreterare IBU (Internationella Skidskytteförbundet) till SVT.

Nästa år kommer SVT och Vinterstudion sända världscuperna i skidskytte, längd, alpint och skicross samt från tre vinter-VM.

Efter det kommer sändningarna byggas runt VM och världscupen i skidskytte samt de tävlingar i längd och alpint från Schweiz och Österrike.

Publicerad:

LÄS VIDARE