Idrott

Publiktaket höjs från 1 juli – 3000 åskådare per sektion

...men svenska supportrar blir blåsta på Sverige–Ukraina

Av: 

Simon Norberg

Jessica Johansson

Petra Thorén

SPORTBLADET

Med start på torsdag tillåts 3 000 åskådare på utomhusarrangemang samtidigt som restauranger och barer öppnar upp.

Det meddelade regeringeunder måndagen.

Men de som vill se EM-åttondelsfinalen mellan Sverige och Ukraina på tisdag tvingas likväl lomma hem 22.30.

Från och med på torsdag kan livet återgå mer normalitet.

Regeringen lättar nu på flertalet restriktioner från och med den 1 juli.

Idrottsminister Amanda Lind meddelar att deltagartaget höjs, vilket innebär att en större publik tillåts vid exempelvis arenor och sammankomster.

Det innebär att 3 000 åskådare tillåts på utomhusarrangemang t.ex. fotbollsarenor, men än fler kan tillåtas om man delar in i publiken i olika sektioner. För detta krävs att varje sektion har separata in- och utgångar samt tillgång till egna servicefaciliteter, som till exempel toaletter och i förekommande fall serveringsställen. Sektionerna ska dessutom vara avskilda så att deltagarna i en sektion inte blandas med deltagarna från en annan.

AIK planerar bland annat för att kunna släppa in drygt 14 000 åskådare på Friends arena. Den 10 juli tar de emot Varberg på hemmaplan.

– Publik har man längtat efter en väldigt lång tid nu. Här på EM har man fått smaka på det lite grann. Man är glad över att ha nåtts av det beslutet att få publik på allsvenska arenor. Det betyder mycket (för supportrarna) tror jag. Det har varit en extremt lång period för fansen att inte kunna gå på våra matcher. Vi har alltid ett fantastiskt följe oavsett om det är borta eller hemma. Det har förmodligen varit en extremt frustrerade period för dem liksom det varit för oss. Det är nog bara glada miner idag, säger Sebastian Larsson.

”Media fokuserar på den här matchen”

Allsvenskan återstartar till helgen och redan nu kan alltså publiken vara tillbaka.

Regeringen lättar även på restriktionerna gällande restauranger och barer, som nu inte ska omfattas av några stängningstider.

Men de som tänkt att se EM-åttondelsfinal mellan Sverige-Ukraina på tisdag får dock i vanlig ordning lomma hem 22.30. Det är först i en eventuell kvartsfinal, på lördag, som restauranggäster kan stanna hela matchen.

– Frågan har inte varit uppe på skarpt läge eftersom vi har lång lista på flera evenemang som velat öppna tidigare. Nu fokuserar media just på den här matchen. Men vi måste förstå att det inte bara är en enskild fotbollsmatch som äger rum, säger Folkhälsomyndighetens generalsekreterare Johan Carlsson.

ANNONS

Jackpot på Europatipset – 6 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Idrott

ÄMNEN I ARTIKELN

Idrott

Fotbolls-EM