Anna Dyvik

”Behöver inte vara så mycket hysch, hysch”

Av: 

Petra Thorén

Anna Rydén

Anna Dyvik.
Anna Dyvik.

SPORTBLADET

Anna Dyvik väckte uppmärksamhet när hon kritiserade processen kring VM-uttagningen.

Den 26-åriga skidåkaren säger att hon som åkare är i beroendeställning till landslaget, men att det är viktigt att stå upp för sin åsikt.

– Det behöver inte vara så himla mycket hysch, hysch, säger Anna Dyvik.

Det blev inget VM för Anna Dyvik i vinter, något som Sportbladet var först att berätta om. En orsak till de uteblivna resultaten är den krånglande ryggen och är det en sak som den 26-åriga skidåkaren är tydlig med i satsningen mot OS-säsongen är det behovet av nära stöd från en fysioterapeut.

I samband med SM kritiserade Anna Dyvik landslagsledningens process kring uttagningen, en kritik som hon fick stöd i av Viktor Thorn.

När VM-truppen presenterades och Charlotte Kalla, som då också hade ryggproblem, fanns med gav Anna Dyvik sin syn på beslutet. Kommentarerna har väckt uppmärksamhet, det medger Anna Dyvik i samband med den avslutande helgen i Volkswagen cup, som hon tog hem i sin helhet.

– Vissa ville att jag skulle åka på VM och vissa tyckte inte det. En del reaktioner från landslagsledarna kanske det blev, men det var väl ganska förväntat..., säger Anna Dyvik som medger att det är svårt att såga på den gren man själv vill sitta på.

”Öppen och ärlig person”

– Precis och man är ju i beroendeställning till landslaget. Både för uttagningar till världscupen och landslag över sommaren och rent ekonomiskt. Jag förstår att man inte alltid säger vad man tycker, men jag är en öppen och ärlig person. Jag trivs bra med att vara transparent. Det är det jag mår bäst av och då går jag på det.

Vad tror du det betyder att du vågar prata?

– Det tror jag är bra. Jag tror det är bra och viktigt att säga vad man tycker och tänker för att få till en förändring. Det är som Lovisa Modig som också har uttalat sig ganska mycket. Jag tycker det är viktigt att man berättar och pratar om hur saker fungerar eller inte fungerar. Det behöver inte vara så himla mycket hysch, hysch. Jag förstår inte varför man ska vara tyst om vissa saker. 

Hur viktigt är det att ni är några som vågar prata?

– Man måste ha respekt för att inte alla vill prata och vara öppen och ärlig för att de tycker att det stör det idrottsliga. Men för mig stör det mer att vara tyst och inte säga vad jag tycker. Det kostar mycket mindre energi för mig att snacka. 

Ja, det märktes ju i Ulricehamn att du tyckte att det var jobbigt att inte få prata...

– Jag har svårt för att ha en fasad. Det är skönt att bara säga och vara ärlig. Jag tycker det är skönt att människor runtomkring mig vet hur jag mår, men det är olika hur man är.

Satsar till 100 procent

Hur ser du på din satsning inför den kommande OS-säsongen? 

– Jag har funderat ganska mycket. Det jag är 100 procent säker på är att jag kommer att göra min fortsatta satsning till 100 procent på mitt eget sätt. Jag kommer i alla lägen att värna om min egen utveckling och det jag behöver för att må bra och prestera så bra jag kan. Det är därför jag håller på. Jag är inte 20 år längre.

Har du haft något snack med landslagsledningen inför nästa säsong?

– Just nu har jag fokus på avslutningen men vi har väl pratat lite grann.

I samband med SM öppnade Anna Dyvik för att delvis satsa utanför skidlandslaget om inte förbundet tar med fysioterapeuter på sina läger och tävlingar, något man valt att dra ner på under pandemin.

Anna Dyvik kommer att prioritera den hjälpen kommande säsong.

– Jag har lärt mig att prioritera fysioterapeut. Blir det samma sak nästa år måste jag prioritera på ett annat sätt. Jag får välja fysio före läger, säger hon.

ANNONS

Streama AIK:s spännande playoffmatch ikväll – endast på Sportbladet!

Extern länk från Sportbladet

Se matchen här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Anna Dyvik

LÄS VIDARE

”Ibland träffar jag Jacob Hård mer än min fru”

ÄMNEN I ARTIKELN

Anna Dyvik

Längdskidor

Svenska längdlandslaget

Charlotte Kalla