Kalla om VM-pressen: ”Jag ser bara möjligheter”

LAHTIS. Inget resultatkopplat VM-ultimatum i Lahtis.

Men däremot öppnar landslagsledningen upp för att det kan bli det i Falun för Charlotte Kalla om hon ska få åka till VM.

– Det viktigaste är att jag sätter rimliga krav från min egen sida och accepterar nuläget, säger Kalla själv till Sportbladet.

Charlotte Kalla, 33, hade verkligen längtat.

När hon gav sig ut i den finländska dimman i Lahtis, på sedvanligt manér som en av de första av svenskorna dagen innan tävling, så var det med glädje som den svenska längdskidstjärnan gjorde det.

– Alltid väldigt härligt att få komma hit, säger Kalla efter fredagens träning och skidtest.

Kändes det där ute hur mycket du saknat världscupen?

– Det kände jag redan när jag packade väskan och planerade för att dra hit till Finland. Det har varit en stor längtan att få åka i väg på tävling.

Charlotte Kalla är dock tydlig med en sak. Efter en höst och vinter som kantats av kampen att ta sig tillbaka från covidsjukdom så är det goda svar från kroppen som är det viktiga före resultaten i Lahtis.

Kan bli resultatkrav

Må så vara att hennes VM-medverkan är allt annat än säkrad när hon ger sig ut i lördagens skiathlon.

Känner du en press att du måste leverera här för att få åka VM?

– Jag ser bara massa möjligheter. Jag behöver få tävlingar och vara i den röda zonen. Sen kommer jag inte lägga vikt vid resultat just nu. Det handlar om att genomföra tävlingarna på ett bra sätt, säger Kalla.

Damtränaren Stefan Thomson är inne på samma spår – att kroppens svar är viktigare än resultatlistan för Kallas del.

Med andra ord inga placeringsultimatum för en VM-biljett likt den norska ledningen satte på unga Kristine Stavås Skistad i den senaste helgens norska mästerskapssprint.

– Inte den här helgen. Sen får vi se hur vi diskuterar in mot nästa helg i Falun, säger Thomson till Sportbladet.

Men det kan bli aktuellt med resultatkrav för Kalla i Falun?

– Ja, det kan hända.

Charlotte Kalla.
Charlotte Kalla.

”Hade varit helt fel riktning”

Charlotte Kalla lägger ingen större vikt vid vilka krav som kan komma att ställas.

– Det viktigaste är att jag sätter rimliga krav från min egen sida och accepterar nuläget. Jag är fortfarande på väg tillbaka men känner att jag tar kliv framåt. Att förvänta sig att jag skulle vara i toppform nu vore orealistiskt.

Kanske inte en tanke du vill leka med egentligen, men hur hade det varit att missa VM?

– Det är inget jag har i fokus. Det hade varit helt fel riktning att angripa situationen jag är i.

Hur angriper då Kalla situationen i stället? Jo, enligt egen utsago förhoppningsvis med följande besked till tv-tittarna hemma i Sverige.

– Jag hoppas att det kommer synas att det flyter på i tekniken både på klassiskt och skejt. Det är det jag vill förmedla, säger Kalla.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.