Längdskidor

Dominant Bolsjunov krossade Kläbo

Av: 

Hilda Djupenström

SPORTBLADET

I den första duellen mellan Alexander Bolsjunov och Johannes Hösflot Kläbo efter VM-dramatiken vann Bolsjunov.

Han segrade på 15 kilometer klassiskt i Engadin efter ett snabbt och långdraget ryck när han tröttade ut norrmannen.

– Han malde ned honom, säger experten Anders Blomqvist, i SVT.

På 15 kilometer masstart i Engadin i Schweiz var det inte någon fråga om vem av norrmannen eller ryssen som ville mest, utan vem som skulle orka pressa hårdast.

”Vilken attack han gör”

Och det blev Bolsjunov som lyckades skaka av sig Kläbo, efter ett långdraget, snabbt och kontrollerat ryck efter 10 kilometer.

– Spännande vilken attack han gör. Han malde ned honom, säger Blomqvist i SVT-sändningen.

Men det var inte med revansch i åtanke som ryssen åkte in över mållinjen.

– Det som hände i Oberstdorf stannar i Oberstdorf. Men det är klart jag ville visa upp ett bra resultat idag, säger Bolsjunov i NRK.

”Han är den som ska malas”

Kläbo blev tvåa, 18 sekunder efter.

– Jag tyckte egentligen att det gick bra länge, det kändes som att jag hade bra ben, kroppen kändes okej, och så irriterar jag mig på att han får tio meter i försprång i nedförsbacken på sista varvet. Jag menar att när jag ligger bakom så borde jag få ”streamen” men han hade vanvettigt bra skidor, säger Kläbo till NRK om loppet efteråt.

Norske landslagstränaren Erik Myhr Nossum förklarar att det blir med Bolsjunov i åtanke som norrmännen laddar upp inför OS.

– Man kan inte låta bli att vara fruktansvärt imponerad av skidåkaren han är. Han har spetskompetenser som är extrema. För oss är det en inspiration att titta på honom. Det är bilden vi kommer att ha på vägen till OS. Han är den som ska malas. Så vi får öva så så att vi är bättre, säger han till kanalen.

”Gjorde vad jag kunde”

Jens Burman imponerade stort och blev fyra, 20 sekunder efter Bolsjunov. Det är ett personbästa i världscupen för Burman, som hade stor chans på pallen. På upploppet var det han, Kläbo och Pål Golberg som gjorde upp om pallplatserna.

– Jag kände mig pigg uppe på höjden. Det fanns inte så mycket att göra på slutet. Jag gjorde vad jag kunde. Upploppet är typ 30 meter och Golberg och Kläbo är inga man spurtar ner direkt, säger Burman till Expressen.

William Poromaa blev 11:e, Oskar Svensson blev 17:e, Björn Sandström 36:e, Johan Häggström 50:e och Karl-Johan Westberg blev 63:e.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Publisert:

LÄS VIDARE

Johaug missar världscupavslutningen

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor

William Poromaa

Iivo Niskanen

Jens Burman

Norge

Världscupen i längdskidor

Alexander Bolsjunov