Hånar längdskidor: ”30 år bakom oss”

POKLJUKA. Ännu en VM-medalj i en skidskyttetävling där tjejer och killar tävlar tillsammans.

Då skickar Sebastian Samuelsson en passning till längdskidåkningen.

– De är 30 år bakom oss, säger han.

De svenska skidskyttarna älskar att tävla ihop med motsatt kön. I förra veckans mixstafett tog Sebastian Samuelsson, Martin Ponsiluoma, Hanna Öberg och Linn Persson VM-brons tillsammans – och i dagens singelmix slog firma Samuelsson/Öberg till med en ny succé.

Duon har ett finfint facit i just singelmix. De tog brons ihop när tävlingsformen gjorde VM-debut i Östersund för två år sedan, kom fyra i italienska Antholz i fjol och blev alltså trea här i Pokljuka.

– Det är en rolig tävling, säger Samuelsson.

– Det är fartfyllt och för oss är det en bra medaljchans. Samtidigt vet man hur tajt det är och hur små marginalerna är, så det är alltid kul när man lyckas, fortsätter han.

Öberg förvånad

I skidskyttet finns alltså två tävlingsformer där tjejer och killar tävlar tillsammans (vanlig mixstafett och singelmix).

I längdskidor finns … ingen.

Förvånad, Hanna?

– Ja, det är jag. Jag tycker att mix är väldigt roligt att köra. Jag ser inte varför längden inte skulle kunna göra samma sak.

Samuelsson fyller i – med ett hån mot längden.

– De är väl 30 år bakom oss…, säger han.

”Jättebra idé”

SVT-kommentatorn Jacob Hård bara skrattar när han hör Samuelssons utspel.

Håller du med honom?

– Alltså, det är ingen tvekan om att skidskyttet har hittat tävlingsformer som gått hem väldigt bra. Mixstafett är en jättebra idé. Man har ju börjat köra det på U23-VM i längden och där har Sverige tagit medalj.

Men inte på seniornivå…

– Nej, inte än. Det kan absolut vara en bra tävlingsform även i längden. Jag tror också att man har diskuterat det på högsta nivå, fast jag är inte säker på det. Frågan är bara vad man ska ta bort? Kanske att man skulle göra sprintstafetten till en mixtävling i så fall, säger Jacob Hård.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.