Kowalczyks uppvisning på för-OS: ”Styrkebesked”

Av: Emilia Cederholm

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: SVT PLAY

SPORTBLADET

Ett lopp utan de norska och svenska skidstjärnorna.

Då visade Justyna Kowalczyk storform och vann överlägset i världscuploppet på OS-banorna i Pyeongchang, Sydkorea.

– Hon har famlat lite och mött motstånd, men det här var ett styrkebesked, sa SVT:s expert Anders Blomqvist.

Med nationella mästerskap i både Norge och Sverige och stort fokus på VM-uppladdning har världscuptävlingarna i Pyeongchang hamnat i skymundan.

Varken Stina Nilsson, Charlotte Kalla eller Marit Björgen fanns på plats. En som dock valde att åka till orten där OS hålls om drygt ett år var Justyna Kowalczyk.

Tidigt på morgonen svensk tid vann den polska stjärnan skiathlonen, 15 km, i överlägsen stil, 56 sekunder före tvåan Elizabeth Steven.

– Det var viktig för henne, hon har famlat lite och mött motstånd men nu fick hon känna att hon drog ifrån flera av världscupåkarna, ett styrkebesked, sa SVT:s expert Anders Blomqvist.

Svenskdoldisen femma

Det var Kowaczyks 50:e världscupseger i karriären och betydde både lovande VM-form och bra känsla för OS-banorna i Sydkorea.

– Jag var verkligen överraskad, jag fortsatte bara åka utan att tänka på smärtan.

– Känslan var perfekt speciellt i den klassiska stilen. Jag tror att nästa år på OS kommer det bli ett väldigt tufft lopp, sa Kowalczyk.

Bakom Kowalczyk och Steven fick den svenska skiddoldisen Maria Nordström en topplacering. 25-åringen från Gävle åkte bra i både den klassiska och fria stilen och knep en femteplats, endast åtta sekunder från Masako Ishida på tredjeplatsen. Loppet var Nordströms bästa i världscupen hittills.


På herrsidan var Petr Sedov snabbast. Ryssen körde i mål över 22 sekunder före norske Daniel Stock på andraplatsen.

Gustav Eriksson blev bäste svensk på en femteplats.

Publicerad:

LÄS VIDARE