Franska VM-bröderna döms i spelskandal

Publicerad 2017-02-02

Nikola och Luka Karabatic ska ha spelat på sin egen match. Arkivbild.

De lyfte VM-bucklan tillsammans för Frankrike på hemmaplan.

Tidigare har Nikola och Luka Karabatic blivit anklagade för en spelskandal.

Nu döms handbollsbröderna till två månaders villkorlig dom.

Det gäller en uppgjord match 2012, Montpellier-Cesson-Rennes som slutade med 28–31, då båda bröderna Karabatic spelade i Montpellier.

När laget redan hade säkrat titeln förlorade de sedan överraskande mot Cesson Sevigne. I halvtid satsades stora summor på att Montpellier skulle förlora matchen.

Bröderna och flera andra spelare har tidigare dömts till böter, men Nikola Karabatic överklagade – bara för att få straffet skärpt till två månaders villkorlig fängelsedom och böter på 10 000 euro (94 000 kronor) för både sig själv och sin bror.

– I teorin kan han få fem års fängelse och böter, men en fällande dom och en halvtimme i fängelse skulle vara för mycket, sa hans advokat Michael Corbier till AP 2015.

Kommer överklaga

En av Nikola Karabatics advokater, Philippe Nemausat, menar att domen blev så hård för att domstolen vill statuera ett exempel och säger att domen kommer att öveklagas på nytt. Nu har försvaret fem dagar på sig att lämna in en överklagan.

– Det finns inte några bevis för bedrägeri. Så det här är ett domslut vi måste ifrågasätta. Spelet går vidare, säger Nemausat.

Frankrike vann handbolls-VM genom att slå Norge i finalen. Nikola Karabatic utsågs till turneringens mest värdefulle spelare.