Trots flopparna – Northug uttagen till VM

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Säsongen har varit ett enda utdraget misslyckande.

Det verkar inte spela någon roll om du heter Petter Northug.

Enligt norska TV2 är norrmannen redan uttagen i VM-truppen.

74, 20, 51 och 26. Det är några av resultaten som Petter Northug har halkat i mål på under sin fiaskovinter. I sin senaste start, tremilen i Falun förra helgen, var norrmannen drygt tre minuter från täten och först på plats 31.

Om tre veckor börjar VM i Lahtis. Där har 31-åringen en friplats till sprinten och femmilen eftersom han är regerande mästare på distanserna. Men platsar han i den hårda inhemska konkurrensen på övriga lopp?

Deltar i NM i helgen

Svaret verkar vara ja. Enligt norska TV2:s källor är Northug redan inskriven i VM-truppen som presenteras på måndag. Det skulle innebära att han, trots sina miserabla resultat, är aktuell att få köra stafett och skiathlon i Lahtis.

– Det är ett förnuftigt val. Petter tar inte platsen från någon medaljkandidat och alla vet ju vad Petter i mästerskapsform kan, säger TV2-experten Odd-Björn Hjelmeset.

Petter Northug ställde inte upp i torsdagens 15 kilometer klassiskt på de pågående norska mästerskapen, där Didrik Tönseth utklassade Martin Johnsrud Sundby och vann, men han har meddelat att han kör helgens skiathlon och stafett.

En annan sak som är noterbart med den norska trupp som TV2 listat är att Pål Golberg, som nyligen ledde sprintcupen, inte ser ut att bli uttagen till Lahtis.

Publicerad: