Rasar mot tabben: ”Värsta i mitt liv!”

SPORTBLADET

Fed Cup-matchen mellan USA och Tyskland skakades av en skandal.

Inför matchen märkte det tyska laget – till sin fasa – att den tidigare Hitler-förknippade versen ”Deutschland, Deutschland über alles…” användes i nationalsången.

– Det är en stor skandal, säger tränaren Barbara Rittner.

En förskolelärare fick äran att sjunga den tyska nationalsången inför Fed Cup-matchen mellan USA och Tyskland i tennis.

Det gick … inget vidare.

Mannen tog ton – och de första orden som dånade ur högtalarna var ”Deutschland, Deutschland über alles”, alltså den version av nationalsången som användes under naziregimen i Tyskland.

”Chockerande”

De tyska spelarna upptäckte tabben men valde där och då att försöka överrösta mannen genom att sjunga den korrekta versionen.

Men i efterhand vädrar de sin ilska.

– Det här är det värsta som hänt i mitt liv. Det är både chockerande och förkastligt. Jag menar, det är år 2017 nu. Att något sådant här händer i USA … det ska inte få hända. Det är pinsamt och visar på deras ignorans, dundrar tidigare världsnian Andrea Petkovic, enligt tyska tidningen Bild.

Även förbundskapten Barbara Rittner är förbannad.

– Det här är inget annat än en stor skandal. Det är helt oacceptabelt, säger hon enligt internationella medier.

Ber om ursäkt

Det amerikanska tennisförbundet (USTA) ber nu om ursäkt.

”Vi vill uttrycka vår djupaste ursäkt till det tyska Fed Cup-landslaget och till alla fans för den utdaterade nationalsången som sjöngs inför matchen. Vår avsikt var inte att vara respektlösa. Misstaget ska aldrig upprepas”, skriver organisationen i ett uttalande.

Joseph Haydns komposition från 1700-talet är fortfarande Tysklands nationalsång, men sedan 1990 används bara de textrader som tidigare utgjorde tredje versen, skriver TT.

ARTIKELN HANDLAR OM