Svensk Paralympics-deltagare fast för doping

Foto: Bildbyrån
Philip Jönsson.
SPORTBLADET

Svenske Philip Jönsson tävlade för Sverige i Paralympics förra året.

Nu har han blivit avstängd för doping sedan han missat att förlänga dispensen för sitt speciella preparat.

– Vi upptäckte det i samband med dopingtestet… jag trodde inte att en sån dispens kunde gå ut. Men det kunde den tydligen, säger han till Expressen.

Jönsson tävlar i luftgevär och det var efter en lyckad tävling i Polen, där han säkrade världscupguld och slog Europa-rekord, som problem uppstod.

Han blev inkallad till dopingtest och förstod direkt att det kunde bli trubbel, eftersom han äter en speciell sorts medicin för sin ovanliga sjukdom Duchennes muskeldystrofi som innehåller dopingklassade substanser.

Dispensen hade gått ut

Jönsson hade tidigare erhållit dispens för preparatet, men den hade gått ut vid tillfället.

– Vi upptäckte det i samband med dopingtestet… jag trodde inte att en sån dispens kunde gå ut. Men det kunde den tydligen. Dispensen håller i fyra år, säger Jönsson till SportExpressen.

Foto: Bildbyrån

Han fick besked om att han skulle bli avstängd och att det kunde röra sig om så mycket som fyra år utan skytte.

”Hade inneburit slutet för min karriär”

– Om det hade blivit fyra år, då vet jag inte om jag hade kunnat fortsätta skjuta. Jag tar ju en tävling i taget, på grund av sjukdomen. Fyra år hade inneburit slutet för min karriär, säger han.

Men istället för fyra år blev det ”bara” en månad, men Jönsson blir dessutom av med sitt Europa-rekord. Den lindriga avstängningen glädjer dock Jönsson, som också påpekar att tabletterna inte har någon effekt för prestationen.

– Jag tar ju de här tabletterna för att kunna ha ett bättre liv, inget annat. De har ingen prestationshöjande effekt för mig, säger den 24-årige Paralympics-deltagaren.

ARTIKELN HANDLAR OM

Skytte

Medicin