Åkarnas skräck under skidskytte-VM: Rök, korv och öl

OBERHOF. Skidskytte-VM väntas bli en enorm publikfest.

En skräckblandad förtjusning för åkarna.

– Det är inte det roligaste när man ska vända lungorna ut och in och får in cigarettrök, säger Elvira Öberg.

Skidskytte-VM i Oberhof kommer bli det första mästerskapet utan coronarestriktioner på tre år. Över 150 000 väntas besöka tävlingarna och den tyska publiken är känd för att vara den mest högljudda men också den som röker mest och närmast skidspåren.

– Det är klart att man känner av det, men det är väl kanske något man får acceptera om man vill ha så mycket folk och en fantastisk stämning, säger Elvira Öberg.

”Publiken brukar vara som värst här”

Förutom den fanatiska publiken är även Oberhof känd för att ha en av de tuffaste backarna, Birxsteig, som finns på en skidskyttebana. Den är inte bara lång och brant, det är även där publiken står i stora klungor precis vid spåret.

– Jag tror att publiken brukar vara som värst här och det är väldigt speciellt vid den långa Brixsteig. De brukar stå i väldigt många led och det är också där du ventilerar som mest och under ganska lång tid.

Lilla nikokicken?

– Exakt, säger Elvira Öberg med ett skratt.

”Glömde bort att andas”

För Martin Ponsiluoma är dock inte rökdoften den värsta:

– Det är väl mest korvlukten jag tycker är äcklig när man mår illa i spåret. Det är alkohol, rök och korv, det blir ingen bra blandning…

Det är inte så det ser ut i träningsspåren i Östersund direkt?

– Nej, verkligen inte men just Brixsteig-backen är väldigt speciell. Jag minns första gången jag körde stafett här, när jag var på toppen var jag helt slut. Jag glömde bort att andas under backen för att publiken skrek så mycket. Men det är otroligt kul att publiken är tillbaka och kommer njuta av det också.

Skidskytte-VM inleds med mixedstafetten 14.45 imorgon.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.