Misstänks för matchfixning – får döma VM-finalen ändå

De misstänks för matchfixning och samröre med maffian.

Ändå får Gjorgji Nachevski och Slave Nikolov döma VM-finalen.

– De bästa handbollsspelarna ska dömas av de bästa domarna, säger internationella förbundets domarchef Per Morten Sødal.

Inledningen av VM skakades av en stor skandal när danska TV2 avslöjade att flera domarpar i VM misstänks för matchfixning.

Ett av de par som pekades ut är makedonierna Gjorgji Nachevski och Slave Nikolov, som dömt flera stora matcher i både Champions League och mästerskap. De har, liksom flera domarpar i skandalen, fått fortsätta döma i VM.

Nachevski anklagas i rapporten dessutom för att ha kopplingar till organiserad brottslighet på Balkan.

Och nu har det internationella handbollsförbundet (IHF) valt att ge makedonierna det finaste uppdrag som finns: VM-finalen mellan Danmark och Frankrike i kväll.

Det är förstås ett beslut som väcker uppmärksamhet.

Gjorgji Nachevski.
Gjorgji Nachevski.

När IHF höll sin sedvanliga presskonferens på finaldagen i Tele 2 Arena, där för övrigt presidenten Hasan Moustafa inte deltig av oklar anledning, var domarskandalen och tillsättande av finalparet ett hett ämne.

”De är oskyldiga”

På frågan varför man, i skenet av skandalen, valt just Nachevski/Nikolov som finalpar svarar IHF:s domarchef Per Morten Sødal:

– Det här fallet är ganska gammalt, men jag har fullt förtroende för att det har undersökts grundligt av det europeiska förbundet, av österrikisk polis och Europol. De har inte hittat några anledningar till några sanktioner mot de här domarna. Därför är de oskyldiga. Om det hade funnits bevis på matchfixning hade det tagit mindre än en sekund för oss att fatta ett beslut.

På frågan om IHF, genom att utse det här finalparet, inser att det kan uppfattas som att man skyddar några få domares integritet snarare än hela sportens svarar domarchefen:

– Det vanliga i vårt samhälle att man är oskyldig till motsatsen har bevisats. Återigen: det inte inkommit in några bevis till oss. Ja, det europeiska förbundet, österrikisk polis och Europol har tittat på det. Men för oss ska de bästa handbollsspelarna och -lagen dömas av de bästa domarna.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.