EM-stjärnan Elisa Neuvonen vill varna andra efter chockbeskedet

Solen gassade och Elisa Neuvonen slutade tia i tisdagens EM-lopp över 35 kilometer i München.

Finskan var ordentligt insmord med solkräm.

– Ibland kan även en läkare vara blind för sina egna problem, säger Neuvonen till Ilta-Sanomat.

Elisa Neuvonen, 31, har haft en fin sommar.

Den finska gångaren slog nationellt rekord (med hela 48 sekunder) på 35 kilometer i VM i Eugene i juli och slutade tia på samma distans i EM under tisdagen.

Resultaten har kommit trots att Neuvonen tillbringat mycket tid på sjukhuset. Visserligen jobbar Neuvonen deltid på Kuopio universitetssjukhus men i år har hon även tvingats vara patient.

PLUS: Hockeybackens förvandling: ”Det är största skillnaden”


Fick cancertumör

Elisa Neuvonen har berättat om den lilla pricken som växte fram under hennes öga under mer än ett års tid.

– Den hade växt successivt. Ibland kan även en läkare vara blind för sina egna problem. Det var mest mina nära som märkte att det var något, själv tyckte jag inte det, säger Neuvonen till Ilta-Sanomat.

När pricken under ögat hade undersökts stod det klart att Neuvonen hade drabbats av basalcellscancer – en tumör som kan orsaka skada om den sprider sig.

Varnar: ”Största riskfaktorn”

Elisa Neuvonen har genomgått behandling för att ta bort tumören och nu vill hon varna andra för något som hon själv inte alltid lagt så stor vikt vid.

– UV-strålning är den största riskfaktorn för den här och många andra tumörer, säger hon och fortsätter sedan:

– Den första instruktionen är att undvika den hetaste solen, från mitt på dagen till sen eftermiddag. Om det inte är möjligt är långa kläder, kepsar och solhattar användbara. Dessutom hjälper solglasögon och solkräm.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.