Tonåringen är 2,27 meter lång – siktar mot NBA

15-årige Olivier Rioux är världens längsta tonåring med siktet inställt på NBA. Här är han tillsammans med Sergio Ramos.
15-årige Olivier Rioux är världens längsta tonåring med siktet inställt på NBA. Här är han tillsammans med Sergio Ramos.

Hans dröm är att bli en NBA-spelare – men 15-årige Olivier Rioux har redan fått ett uppmärksammat erkännande.

I dagarna kröntes han till världens längsta tonåring av Guinness World Records.

”Var stolt över dig själv, det är naturen”, skriver den 2,27 meter långe kanadensaren på sin Instagram.

Att en femtonåring från Kanada är 2,27 meter lång är anmärkningsvärt. Vad som är ännu mer chockerande med Olivier Rioux?

Han skulle vara NBA:s näst längste spelare om han var där nu, vilket också är hans stora dröm.

Ligans längsta spelare är Boston Celtics Tacko Fall, som mäter 2,31 meter med skor på sig. Det kan Rioux mycket väl nå så om han skulle ta sig till NBA – och han har ett par år till på sig.

Boston Celtics Tacko Fall.
Boston Celtics Tacko Fall.

Guinness rekordbok

Faktum är att 15-åringen redan fått ett uppmärksammat erkännande. I dagarna blev han utnämnd i Guinness rekordbok som världen längsta tonåring.

Redan när Rioux gick i fjärde klass var han 1,52 cm lång, och under hela sin basketkarriär han har mötts av förvånande och fascinerade – men framförallt skeptiska – blickar.

Tidigare i somras flyttade Rioux från sitt hem i Quebec, Kanada, för att spela basket vid IMG Academy, en hyllad plantskola för framtida NBA-spelare i Florida.

Han har även gjort flera ungdomslandskamper för Kanada.

Skolan har producerat flera NBA-spelare, och chansen att Rioux når ligan finns definitivt. Han har ju som bekant längden på sin sida.

Galen skostorlek

Och äpplet föll inte långt från trädet. Rioux bror är 205 centimeter lång, samtidigt som mamma och pappa mäter 185 respektive 203 centimeter.

Med lång kropp kommer ofta stora fötter – och Rioux är inget undantag där. 15-åringen har storlek 50 (!), och kan inte direkt gå till ungdomsavdelningen på skoaffären.

Om vi får se Rioux i NBA är en fråga för framtiden – men han har åtminstone längden på sin sida.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN