I kväll kan Hammarby bli åtta år äldre

Röstar om att ändra datum för bildandet

Publicerad 2022-05-30

Ikväll kan AIK och Djurgården sluta vara Stockholmsfotbollens äldsta toppklubbar.

Går allt som det verkar så röstar Hammarby igenom ett nytt datum för sitt bildande.

Vips blir föreningen åtta år äldre.

Länge sålde Hammarby tröjor med årtalet 1897 för att hylla sin historia och sitt ursprung. Vore tidpunkten för grundandet korrekt så skulle klubben den här säsongen fylla 125 år.

Men något jubileumsfirande har inte arrangerats och på nyare så kallad merchandise saknas datum för när Hammarby bildades. Det finns en anledning till det.

För hobbyhistorikern Benjamin Thorén har genom grundliga efterforskningar funnit belägg för att dagens alliansförening är en fortsättning av Hammarby Roddförening som bildades 1889. Ett protokoll från 1897 – då friidrottssektionen startade, vilket hittills gällt som födelsedatum – uppger bland annat att en ledamot återväljs och att ett föregående protokoll justeras.

Med andra ord att roddklubbens verksamhet har fortsatt, att det som skedde 1897 bara var ett namnbyte.

– Jag är hundra procent säker på att det inte bildades en ny förening. Det är glasklart, säger Gabriel Gemmel.

Nya ord i stadgarna

Medlemmen Gemmel tog sig an frågan under några månader 2019, vilket resulterade i en motion till fotbollsföreningen. Efter en omfattande utredning har frågan nått alliansföreningen där alla 19 sektioner på ett årsmöte i kväll röstar om en ändring i stadgarna.

DN var först med att berätta om den eventuella skillnaden: från dagens ”Hammarby Idrottsförening (HIF), ursprungligen stiftad den 7 mars 1897” till ”Hammarby Idrottsförening (HIF), ursprungligen stiftad 1889, namnändrad till sitt nuvarande namn den 7 mars 1897”.

Gabriel Gemmel, som stått på läktaren och följt herrlaget i fotboll sedan 1982, är övertygad om att ändringen kommer att gå igenom.

– Jag har frågat ordförande och andra representanter för grenföreningar och räknar till att över två tredjedelar säger ja, vilket är vad som krävs, säger han.

”Kan kännas lite jobbigt”

Varför är det här laddat i Stockholmsfotbollen?

– Eller varför är det laddat i Hammarby? Förut levde 99,9 procent av alla i den absoluta tron att klubben grundades 7 mars 1897, men det är inte riktigt sant. Det är klart att det kan kännas konstigt och lite jobbigt att det ska ändras.

En ändring skulle också göra Hammarby IF äldre än Djurgården och AIK som bildades 1891.

– Ja. Men vår överlägset största delföreningen är fotbollen och den började inte förrän 1915, så där är vi inte äldst. Det var rodd från början och alla i Hammarby är stolta över vårt roddursprung.

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.