Ska följa nya pojkvännen på tv: ”Skräckfilm...”

Emma Ribom om pojkvännen Marcus Grates premiär i Ruka

RUKA. Skidlandslagets komet Emma Ribom missar premiären i Ruka.

Hon kommer att följa pojkvännen Marcus Grates framfart däremot – om hon törs.

– Jag blir så nervös. Det är som en skräckfilm nästan, säger Emma Ribom.

När herrarnas sprint avgörs i dag hoppas Emma Ribom, 23, att Marcus Grate, 24, tar sig vidare från kvalet.

Hon kommer då att bänka sig för att se heaten och pojkvännens insats, men det blir med nerverna utanpå.

– Det är fruktansvärt. Jag är så mycket mer nervös när han åker än när jag själv åker. Det blir ett stresspåslag, jag sitter med en kudde redo, säger Emma Ribom med ett skratt.

De båda landslagsåkarna är ett par sedan i somras. Tillsammans när de drömmen om att tävla i OS i vinter och satsningen på vägen dit går bokstavligen hand i hand.

– Vi började träffas i somras, vi trivs i varandras tillvaro, säger Marcus Grate.

– Det är lyxigt att kunna åka på träningsläger och träningar tillsammans. Det är fint att vara på plats. Han är ju taktikern i vårt lag. Jag ser det som en fördel att bolla taktiska saker med varandra, säger Emma Ribom som fortsätter:

– Han är ett jättestort stöd. Jag tycker att vi är otroliga på att stötta varandra. Han gör mig till en bättre version av mig själv, det tycker jag är fint och väldigt häftigt.

Blev sjuk förra veckan

Nu har det dock gått ett tag sedan de sågs. Emma Ribom fick avstå tävlingarna i Gällivare och nu i Ruka på grund av en förkylning.

Emma Ribom.
Emma Ribom.

– Jag blev sjuk förra måndagen och trodde att det skulle vända snabbt. Men det blev värre.  Det var en seg förkylning, jag har fått ta dag för dag. Jag är igång och tränar lätt sedan någon dag tillbaka, säger Emma Ribom.

Emma Ribom har tagit kliv inför den här säsongen. Hur stora vet vi inte då hon missade den nationella premiären i Gällivare och nu också i Ruka, men trippeln på rullskidor i Trollhättan skvallrade om något unikt.

– Innerst inne vet jag att jag aldrig varit starkare än jag är nu. Jag vet själv vilka kliv jag tagit under sommaren och hösten. Samtidigt är jag väldigt ödmjuk i att jag vet att det gäller att få ut det. Det är något annat med nummerlappen, säger Emma Ribom.

Inte göra om misstaget

Hon siktar på att göra comeback i Lillehammer kommande helg.

– Det har inte alls varit kul att vara sjuk. Jag har känt mig stressad över att jag har missat de första helgerna. Jag ville verkligen vara med och matcha från start, så det är klart att det är tråkigt men nu kan jag bara blicka framåt och hoppas att jag kan ha en fin form även om jag varit sjuk, men det finns en viss osäkerhet, säger Emma Ribom.

I väntan på kommande helg får Emma Ribom utstå en "skräckfilm". Marcus Grate verkar köra för fullt.

– I fjol den här tiden hade jag lite väl gott självförtroende vilket gav mig lite väl mycket press och jag missade kvalet med tre hundradelar. Då var det tajt, det misstaget ska jag inte göra igen. Jag ska ha kul och visa vad jag går för.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.