NBA-stjärnans hyllning till Sverige

Sverige förlorade en rysare mot Europamästarna Slovenien.

Efter matchen hyllade NBA-stjärnan Goran Dragic den svenska publiken och talangen Pelle Larsson.

– Vi hamnade i lite småtjafs och jag sa till honom efter matchen att jag gillar hur han spelar, säger Dragic.

Pelle Larsson fick chansen att sänka en trea och ge Sverige ledningen med bara sekunder kvar av matchen. Men det blev till slut jättefavoriten Slovenien som vann den sista VM-kvalmatchen på Hovet med 84–81.

PLUS: Wahlberg: Sverige ska inte skämmas för det här


– ”No regrets”, man måste ta varje chans man får och jag hade tagit det tio av tio gånger igen, men det är bittert såklart, säger Larsson. 

21-åringen, som till vardags spelar collegebasket i Arizona, gjorde sin första A-landskamp mot Finland i torsdags. Mot Slovenien stod han för ett rejält genombrott med sju poäng, tre returer och starkt försvarsspel.

Stjärnan förvånad

En som var imponerad var Sloveniens var stjärnan Goran Dragic. Han hyllade både Larsson, Ludvig Håkanson och de svenska fansen efter matchen. 

– Det var en otrolig atmosfär, ni har otroliga fans. Vi började bra och spelade i vårt tempo, men Sverige gjorde justeringar. De kämpade sig igenom screen, var aggressiva och ändrade tempot i matchen. Vi tappade kontrollen lite, men vi är ett bra erfaret lag och visste att det inte skulle bli lätt. Men vi vinner och det är det viktigaste. 

Blev du förvånad att det svenska laget var så bra? 

– Ja! Vi visste att det skulle bli tufft, vi har sett några matcher, speciellt mot Kroatien och ni har bra spelare. Nummer 12 (Ludvig Håkanson) och jag gillar den unga killen, nummer 9 (Pelle Larsson). Vi hamnade i lite småtjafs och jag sa till honom efter matchen att jag gillar hur du spelar. ”Du är en tuff spelare så höll huvudet högt”. Ni har ett bra lag. Ni spelar hårt och det är det mest viktiga. Alla vet sina roller och det kan man se. De pushade oss till slutet och utmanade oss, det var en bra match.

Goran Dragic, till vänster, hyllar Sverige.
Goran Dragic, till vänster, hyllar Sverige.

”Blir inte bättre än så här”

Larsson själv var besviken efter förlusten men glad över att ha fått spela på hemmaplan. 

– Det var jäkligt kul att bara springa av sig lite, jag har inte spelat match sedan april. Det var kul att spela framför Sverige och ha på sig blågult, otroligt. 

Även Håkanson hyllade den svenska publiken. 

– Jag tror inte att det kan bli bättre än sådana här matcher. Att få spela för ett fullsatt Hovet och det kommer hit världsstjärnor och vi står upp mot dem. Jag tror att det motiverar alla. Och för oss i laget, vi pratade om det i omklädningsrummet nu, att det här är det absolut bästa som finns. Det är gåshud varje gång jag tänker på det eller pratar om det. Varje gång vi spelar i stockholm är det fullsatt i Globen eller Hovet. Kidsen vet vilka vi är, de följer vad vi gör, och så var det inte för tio år sedan när jag började i landslaget. Det gör mig väldigt stolt. Det är verkligen något bra på gång och jag tror att vi i laget känner det. 

Går det att vara stolt trots förlusten? 

– Det är bättre om du frågar om några dagar så kommer jag att vara väldigt stolt. Man snackar mycket om Luka (Doncic), men de har Goran Dragic, Zoran Dragic, Jaka Blazic, Mike Tobey. Alla de spelarna är på högsta, högsta nivå och att vi är här och har sista skottet för att vinna mot dem. Jag kommer att vara väldigt stolt, och är stolt över det. 

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.