Kritiken mot banan: ”Blir ruskigt tight”

Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
SPORTBLADET

VAL MÜSTAIR. ”En helt okej sprintbana”.

Men när herrarnas och damernas korta masstart på söndagen genomförs är samtliga åkare överens: det kan ställa till problem.

– Den är utmanande, absolut, säger Rikard Grip.

”Jag är orolig över att någon av kurvorna kommer att innebära dramatiska konsekvenser för utövarna”, sa Martin Johnsrud Sundby.

”Banan är direkt farlig”, sa Alex Harvey.

Val Müstairs bana är kort och innehåller flera branta backar och skarpa kurvor.

Under gårdagens sprint gick det okej, Jens Burman ramlade visserligen på en isfläck, och i Marcus Hellners kvartsfinal trillade Ristomatti Hakola och Erwan Kaeser i upploppet, men överlag fick banan ett godkänt betyg från åkarna.

”Trodde det stod fel”

Men inför söndagens masstart, tio kilometer för herrar och fem kilometer för damer, har den mötts av kritik.

Maria Rydqvist sågade upplägget vilt på sin blogg tidigare under veckan.

”Jag trodde förstås att det stod fel när jag läste programmet. 5 km. Är det ens möjligt att köra det som masstart? De måste väl mena 10 km. Eller att det är individuell start? Masstart kortare än 10 km var onekligen ett nytt påfund”, skrev hon på sin blogg.

Jens Burman kritiserade den i går efter sitt uttåg i kvalet, och menade att arrangörerna ”borde få till det lite bättre”.

”Utmanande”

Han fick medhåll av Daniel Rickardson och Axel Ekström:

– Det är klart att det kommer bli ruskigt tight, det är ju tio kilometer i full fart. Men det är lika för alla, det är bara att köra på, sa Ekström.

Förbundskapten Rikard Grip menar att det handlar om att ge sig själv rätt förutsättningar.

– Det är utmanande, absolut, framför allt i nedförskörningarna. Det gäller för de aktiva att vara på alerten och inte slappna av, att verkligen vara på tå och skapa sig positioneringar där det finns möjligheter för det, säger han.