Cash is king – dubbelt guld till Malmö 2017

Foto: TT, Bildbyrån
Brenning om sportåret 2017.
SPORTBLADET

När pessimisten ska syna kristallkulan är den alltid grumlig.

Men två saker är i alla fall glasklara.

Zlatan Ibrahimovic får abdikera från den svenska fotbollstronen och Henrik Stenson kliva upp på golfens.

Hur många medaljer tar Sverige i skid-VM (och vilka tar dem)?

Fem. Stina Nilsson, Calle Halfvarsson och ett par stafetter.

Med tanke på Charlotte Kallas problem får vi nog vänta med att lägga några förväntningar på henne. I stället tror jag att Stina Nilsson blir den som både kommer kunna utmana och slå norskorna. Annars hoppas jag som vanligt på en klassisk norsk smörebom.

Hur går det för Sverige i fotbolls-EM (och vilka vinner)?

Sverige ryker i kvartsfinalen. Frankrike vinner.

Laget mår inte bra av att ha hunnit bli ett år äldre och spelfilosofin, som efter Pia Sundhages misslyckanden med en mer offensiv taktik blev cyniskt defensiv, i OS är svårutvecklad. Det destruktiva svenska lag vi såg då tror jag inte kan ha lika många marginaler på sin sida igen.

Hur går det för Sverige i U21-EM i fotboll (och vilka vinner)?

Sverige försvinner redan i gruppspelet. Tyskland tar det. Det är ett rekordtufft U21-slutspel där bara fyra lag från tre grupper går till semifinal. Sverige har ett bra utgångsläge men jag tror verkligen inte vi ska underskatta Polen som i egenskap av hemmanation kommer satsa hårt för att få ett slagkraftigt lag. Sedan ska vi självklart göra allt för att trycka ner de svenska förväntningarna
också – precis som vi gjorde förra gången...

Brennings drömlöp 2017.

Hur går det för Sverige i ishockey-VM (och vilka vinner)?

Tre Kronor åker i semifinalen. Ryssland blir världsmästare.

Det är trist att säga men Sverige kommer åka för lite skridskor, kladda för mycket på blå, lägga för få puckar djupt och inte ha tillräckligt mycket trafik framför mål.

Det och att alla NHL-stjärnor kommer ha blivit blixtförkylda framåt sommaren.

Vilka vinner Champions League i fotboll?

Juventus.

När Inter sålde Zlatan Ibrahimovic till FC Barcelona 2009 förlorade de en världsstjärna men fick resurserna för att utveckla laget mer än de hade kunnat med svensken kvar. Jag tror Juventus kan ha gjort precis samma sak när de skeppade Paul Pogba till Manchester United i somras. De har kvar världens bästa försvar och har nu kryddat det med Serie A:s skyttekung i Gonzalo Higuain. Ett dödligt recept.

Vilka vinner allsvenskan i fotboll – både på herr- och damsidan?

Malmö FF/Rosengård. Cash is king så allt annat än att MFF
dansar hem herrallsvenskan vore en praktfull skräll. Det enda som eventuellt kan jämna ut konkurrensen är om AIK får in hundra-talet miljoner på Alexander Isak som återinvesteras i a-lagsverksamheten. På damsidan blir Rosengård ohotat när Linköping nu förlorat flera stjärnor.

Vilka vinner SM-guld i ishockey – både på herr- och damsidan?

Frölunda/Luleå HF.

Vilka åker mest skridskor? Frölunda!

Vilka dumpar flest puckar på mål? Luleå HF!

Ni vet var ni läste det sist.

Vem får Aftonbladets Guldbollen 2017?

Emil Forsberg. OM juryn följer de statuter som påstås finnas och som slår fast att
insatser i landslag ska väga lika tungt som klubblag så ska Emil Forsberg få priset ohotad. Mittfältaren är en nyckelspelare i ett sensationslag i bundesliga och kommer bli ett hett namn för ännu större klubbar nästa sommar. Det enda som eventuellt kan förändra det är om juryn agerar skator på jakt efter blänkande föremål och därmed plockar Victor Nilsson Lindelöf bara för att han spelar i ett bättre lag som vinner titlar.

Vem blir årets största svenska stjärna?

Henrik Stenson. Major-förbannelsen är bruten och nu är det bara för Stenson att segla på framgångsvågen. Jag tror ”Iceman” är på golftoppen för att stanna och han kan mycket väl vara nästa stora svenska internationella superstjärna.

Vem får årets svenska genombrott?

Stina Nilsson. Få saker går hem så väl i stugorna som svenska skidframgångar. Addera en sprallig blond tjej och du har ett häxrecept för folklig kärlek. Stina Nilsson kommer få Jerringpriset nästa år.

Foto: Bildbyrån
Stina Nilsson.

Vem blir årets stora internationella stjärna?

Connor McDavid – om vi nu räknar hockey som en internationell idrott (det är ju trots allt försvinnande få nationer som bryr sig om käppakriget). Men McDavid är 19 år och redan en utmanare till Sidney Crosby om den internationella hockey-
tronen. Och han kommer bara bli större och större. På annat håll kommer Messi vs Ronaldo-kriget gå in på sitt kanske sista riktigt heta år innan portugisen stagnerar och Messi triumferar.

Vad blir årets stora skandal?

Det kommer finnas en buffé att välja bland. Den ryska dopningsskandalen har visat att förmodligen alla olympiska idrotter är nersolkade på såväl sommar- som vintersidan. Inom fotbollen har avslöjandena om skattefusk bland världens allra främsta utövare visat att den moraliska kompassen är precis lika skev där. Idrottsvärlden är smutsig – det enda som återstår att se är var vi väljer att börja gräva.

ARTIKELN HANDLAR OM