Målet: Stänga av ryssar före nyår

Publicerad 2016-12-15

Bland de cirka 1 000 ryska idrottare som misstänks för dopning finns 31 skidskyttar. Internationella skidskytteförbundet (IBU) gör nu en hastig utredning för att stänga av dem som fortfarande tävlar.

– Det brådskar mest av allt med att få en värdering av de skidskyttar som deltar i internationella tävlingar, säger IBU-ordföranden Anders Besseberg till Verdens Gang.

Tvåan Maxim Tsvetkov, och vinnaren Anton Babikov, båda ryssarna var på pallen i världscupen i Östersund i början av december.

Den norska tidningen skriver att IBU satt ihop en egen expertgrupp som ser över den rapport om rysk dopning som Antidopningsorganisationen Wada tagit fram. IBU har fått 300 sidor med tilläggsinformation från Richard McLarens rapport.

Gruppen hade sitt första möte under torsdagen och är ombedd av IBU att koncentrera sig på de ryska skidskyttar som fortfarande är aktiva och deltar i världscupen eller IBU-cupen.

– Jag räknar med att vi i styrelsen får uppgifter i slutet av veckan och mot bakgrund av det kan stänga av de aktiva som vi menar bör stängas av omedelbart, säger Besseberg till VG.

Jekaterina Glazyrina.

Snabb process

Besseberg säger att någon av de 31 misstänkta redan är avstängd för dopning och att andra har slutat.

Svenska skidskytteförbundets ordförande Olle Dahlin är också vice ordförande i IBU. Dahlin hoppas att beslut om eventuella avstängningar av ryssar ska tas före världscuptävlingen i Oberhof den 5–8 januari.

– Är det så att någon ska stängas av så vill vi att det ska ske så fort som möjligt. Men det är viktigt att vi har det juridiska på plats innan vi stänger av åkare, säger Dahlin till TT.

Stängs ryska skidskyttar av kan IBU flytta junior-VM i februari och världscuptävlingen i Tjumen i mars från Ryssland.

– Men det hastar inte. Det finns kandidater som har anmält intresse för att ta över junior-VM, om det blir så. Och det är heller inga problem att flytta världscuparrangemang på kort varsel, det kan vi göra på sju arbetsdagar, säger Besseberg.

Pichler frustrerad

Sveriges förbundskapten Wolfgang Pichler tränade det ryska damlandslaget från 2011 och över OS i Sotji 2014.

– Jag träffade Wolfgang i fredags i samband med att McLaren-rapporten släpptes. Han är lika frustretad som alla andra, säger Olle Dahlin.

Det pågår världscuptävlingar i tjeckiska Nove Mesto. Ryssland har just nu en väldigt stark herrtrupp, med tre stycken bland de elva bästa sammanlagt.