200 ryssar namngivna i dopningshärvan

I somras blev Olga Kaniskina av med sitt guld från London-OS på grund av dopningsdom.
SPORTBLADET

Ryssland är avstängda från all friidrott.

Och nu har IAAF fått ta del av 200 ryska namn – för att kunna stoppa misstänkta utövare att tävla under neutral flagg.

”Utövarna måste kunna redovisa att det inte på något sätt varit inblandade i Rysslands försök att dölja dopningsmissbruk”, skriver IAAF.

Foto: Kirsty Wigglesworth / TT / NTB Scanpix
Wadas Richard McLaren

Den sista delen av McLaren-rapporten visade att över 1 000 ryska idrottare varit inblandade i den ryska dopningsskandalen.

Provresultaten ska ha manipulerats med hjälp av salt och kaffe och bevis ska finnas för att tolv ryska medaljörer från OS i Sotji ska ha fått sina urinprover manipulerade.

– Det var en mörkning som utvecklades från okontrollerat kaos till en institutionaliserad och disciplinerad medaljvinnande konspiration, sa utredan Richard McLaren i samband med rapporten.

Namnger 200 friidrottare

Och nu släpps 200 av de misstänkta namnen till internationella friidrottsförbundet (IAAF).

Samtliga ryska friidrottare har stoppats från att tävla sedan 2015 och missade bland annat OS i Rio de Janeiro i somras.

Men till London-VM senare i sommar kan ryska friidrottare ansöka om att få tävla som neutrala.

”Måste kunna bevisa”

Idrottarna kan sedan få tillstånd att tävla under neutral flagg – under förutsättning att deras namn inte figurerar bland de 200 eller att utövaren kan bevisa att han eller hon inte är inblandade.

”En av kriterierna som är av stor vikt är att de utövare som söker måste kunna redovisa att det inte på något sätt varit inblandade i Rysslands försök att dölja dopningsmissbruk. De måste kunna bevisa att de, varken med eller utan kunskap till det som skett, inte har spelat någon roll i regeringens försök att förhindra lämpliga system för att skydda en ren idrott”, skriver IAAF i ett uttalande.