Visade att han är en världsklassboxare

ALFELT: Fruktansvärt sorgligt och fel

SPORTBLADET

▪▪▪ MALMÖ. Erik Skoglund skulle debutera som proffsboxare i april 2010 i danska Herning. Han stoppades kvällen före Super Sixgalan därför att han var för ung för att boxas som professionell i Danmark. I stället debuterade han som 18-åring i Oldenburg, Tyskland, veckan efter.

Sju och ett halvt år senare är han fortfarande ung i den hårda branschen. På väg in i den absoluta världstoppen – då förmodligen allt plötsligt tog slut på grymmast tänkbara vis.

Både Maria Lindberg och Armand Krajnc tog sig tillbaka till boxning på hög nivå efter att ha drabbats av blödningar i sina huvud, men hjärnblödning är ett samlingsbegrepp och inte en specifik skada som drabbar alla lika. Vi vet inte var Eriks blödning suttit eller fortfarande sitter. Vi vet inte hur stor den varit eller vilket tryck den skapade.

Opererades omgående

Vad vi vet är att han opererades ganska omgående och att han sen försattes i konstgjord koma på Karolinska sjukhuset i Solna. Konstgjord, eller medicinsk, koma innebär att hjärnan sätts ur funktion medan hjärta, blodtryck och andning hålls igång maskinellt. Snabb operation och medicinsk koma är en indikation på att det handlade om en hjärnblödning av den mer allvarliga typen.

Lindberg och Krajnc har vägrats svensk licens på grund av deras skador men boxats vidare i framförallt Tyskland och allt talar för att Erik inte heller kommer att godkännas för matcher i Sverige om han kan ta sig tillbaka till boxningsdugligt skick igen.

Just nu är det egentligen helt ointressant. Det enda som är viktigt är att Erik Skoglund blir frisk igen och tar sig tillbaka till ett bra liv. Han älskar julmat och jag hoppas innerligt att han får njuta av den även den här julen.

1 av 6 | Foto: Ola Axman / AFTONBLADET / 85525

Hjärnskador drabbar många idrottare i många olika idrotter. Boxningen är självklart farlig eftersom slag mot huvudet är det som premieras mest i matcherna och för att lära sig hur man skyddar sig och utdelar poänggivande slag sparrar man i träning som är matchliknande. Även om knockoutslagen sällan delas ut i träningslokalerna får man ta emot många hårda slag som får hjärnan att skvalpa runt inne i huvudskålen. Små nervtrådar tänjs ut och slits av. Hjälm skyddar ansiktets hud och ögonbryn från att rivas upp men den stoppar inte den skadliga hjärnrörelsen.

Behöver inte vara speciellt hårda slag

När den allvarliga skadan uppstår behöver den inte komma av ett speciellt hårt slag. Har den drabbade haft en lättare hjärnskakning tidigare som inte är läkt kan även ett lättare våld ge förödande konsekvenser, ett så kallat second impact syndrome (SIS). Återigen vet vi inte vad som drabbat Erik och varför det gjort det och det finns ingen anledning att spekulera innan läkarna ger oss fakta. Skadan behöver inte ens vara boxningsrelaterad, även om det känns som det absolut mest troliga.

Boxning är en risksport, precis som ishockey, ridsport, motorsport och många andra är det. Utövare vet vilka risker hans eller hennes sport innebär för dem. Erik Skoglund var mycket väl medveten om att hans yrkesval skulle kunna skada honom. Därför tränade han för att bli förberedd för att kunna undvika farorna.

Men är idrott är oförutsägbart. Alla idrotter har sina skador. Hockeyspelaren som tittar på pucken hinner inte se axeln som träffar hans huvud med full kraft. En ryttare har aldrig hundraprocentig kontroll över det 800-kilosdjur han/hon rider. På racerbanan susar bilar runt dig i flera hundra kilometer i timmen.

Boxaren kan aldrig veta exakt vad en motståndare gör. Inte ens på träning. Risken är inbyggd i idrott och den här gången blev konsekvensen förödande.

Är en världsklassboxare

Jag har följt Erik under hela hans proffskarriär. Han visade för några månader sen i Liverpool att han är en världsklassboxare, även om domarna dömde honom som förlorare mot Callum Smith. Det var nu han skulle skörda frukterna av sin långa uppbyggnadsprocess, det tar tid att bli en skicklig boxare, utmana världsmästarna och tjäna ihop till pensionen han räknat med att kunna gå i som 35-åring ungefär.

Erik Skoglund är en supertrevlig kille som älskas av alla och en mycket duktig idrottsman. Att hans kropp nu hålls igång av maskiner för att hjärnan ska kunna ges maximal chans att återhämta sig känns så fruktansvärt sorgligt och fel.

Krya på dig, Erik!

ARTIKELN HANDLAR OM