SÅGNINGEN

avChristoffer Svensson

SVT:s expert rasar efter Sveriges utklassning: ”Det verkar som om Finland inte ens försökte”

Foto: ULF HÖJER
MÅLKALAS Patrik Nilsson var en av målskyttarna när Sverige körde över Finland i den inledande VM-matchen. Efter matchen kritiserades förlorarna av bandyexperten Kenth Hultqvist: ”Man kan tycka att när man är i VM ska man ta vara på det”.

VÄSTERÅS. Utklassade med 8–1.

Då sågas det finska landslaget för sin VM-öppning mot Sverige.

– Det verkar som om de inte ens försökte, säger bandyexperten Kenth Hultqvist.

Normalt sett ska inte Finland ha någon chans mot Sverige – men skillnaden ska inte vara så här stor. Efter att Per Hellmyrs soloåkt genom det finska försvaret började en utklassning som till slut stannade vid 8–1 i går i ABB Arena i Västerås.

Finland var fullständigt ur balans när Sverige slog in boll efter boll. Efteråt var flera svenska stjärnspelare förvånade över hur enkelt Finland, VM:s uppstickarlag, kunde vika ner sig.

”Såg trötta ut”

– Jag trodde att det skulle bli mer kamp, men de såg rätt trötta ut i större delen av matchen, säger Christoffer Edlund.

Sveriges före detta förbundskapten och Radiosportens expertkommentator Kenth Hultqvist är betydligt hårdare än så.

– Finland kan inte känna sig nöjda, säger han och fortsätter.

– Det verkar inte som om de ens försökte vinna matchen. Jag vet inte vad de har för plan om de ska ta det lugnt så här i öppningen, men man kan tycka att när man är i VM ska man ta vara på det. Det är ju människor här för att se matchen. Då får de bjuda upp.

Hultqvist preciserar sin kritik:

Inte besviken

– De hade övertag med bollen, men saknade karaktärsspelare. Det såg utspritt ut, det var stelt, de slarvade och tog felskär. Det känns som om de inte tränat ihop.

Finlands förbundskapten Sören Persson är inte speciellt besviken över resultatet. I stället väljer han att prata om hur viktigt det är att laget presterar i slutet av veckan.

”Vi är jätteslarviga”

Dessutom låter han storstjärnan Samuli Niskanen hoppa in i turneringen först på torsdag för att Niskanen bett om att få jobba hemma i Finland.

– Visst blev det för många mål. Vi släpper in väldigt, väldigt enkla mål, säger Sören Persson.

– Två mål kommer till i andra för att vi är jätteslarviga. Och normalt sett är vi duktiga på hörnor och brukar få mål där. I dag fick vi inget.

Men 8–1, är inte det alldeles för mycket?

– Att det blir så här stora siffror får vi ta. Det är inte lätt mot Sverige. Jag har ju sagt att Sverige är VM-favoriter.

– Vi har inte gett upp.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bandy