Tennis

Så ska Söderling besegra Federer

SPORTBLADET

Stefan Edberg: ”Han ska styra spelet”

Foto: Reuters

Roger Federer, 27, saknar en pokal i prisskåpet – Franska öppna.

Förre stjärnan Stefan Edberg, 43, vet hur Robin Söderling, 24, ska förstöra schweizarens planerade guldfest.

– Federer kan börja missa lite med sin forehand. För Söderling gäller det att försöka styra spelet så mycket han kan, säger Edberg.

Stefan Edberg.

Foto: ap

Stefan Edberg – som själv spelat final i Franska öppna – såg tidigare på fredagen hur Robin Söderling besegrade Fernando Gonzalez i en svettig femsetare.

– Det var en riktig bragdvändning. När man har tappat momentum och ligger under så stort som han gjorde i femte är det oerhört starkt att komma tillbaka. Jag har själv varit i de där situationerna och det krävs något alldeles extra, säger Edberg som menar att det för Söderlings del är bättre inför finalen att han tog sig helskinnad ur en femsetare än att han vann spikrakt med 3–0.

Femsetare i semifinalen

– Han har spelat som på räls hela vägen och jag tror att det var viktigt mentalt att få en sån här match. Han har bevisat för sig själv att han kan ta sig ur svåra lägen.

Roger Federer har vunnit samtliga grand slam utom Franska öppna. Efter en femsetare i semifinalen är han nu klar för sin fjärde final i turneringen.

Federer behövde fem set mot argentinaren Juan Martin Del Potro – men till slut lyckades favoriten krångla sig vidare till final trots att han låg under med 2–1 i set. Segersiffrorna skrevs till 3–6, 7–6, 2–6, 6–1, 6–4.

”En drömfinal”

Nu väntar en rysare mot Robin Söderling klockan 14.30 på söndag.

Schweizaren har numera stor respekt för Söderling, som han inför mötet i Wimbledon förra året kallade för ”mentalt svag”.

– Robin gjorde en fantastisk match mot Gonzalez. Även om jag har ett väldigt bra facit mot honom kommer det att bli en tuff final, sa Federer i tv-intervjun efter semifinalen.

Sedan tidigare har Federer förlorat tre finaler, vid samtliga tillfällen mot Rafael Nadal. Om Federer vinner nu tangerar han Pete Sampras rekord på 14 grand slam-titlar.

– Det blir en drömfinal, säger Stefan Edberg.

– Söderling har inget att förlora mot Federer, som känner att han har en jättechans nu när Nadal är borta. Men Federer känner nog att han inte får så många fler chanser och det kan göra honom lite nervös.

Hur ska Söderling besegra Federer?

– Han har redan besegrat Nadal som är världens bästa på grus. Det gäller att vara på hugget, ta bollen på uppstuds och spela precis så som han har gjort. Sedan är det som alltid viktigt att man servar bra så att man får några gratispoäng.

Finns det överhuvudtaget någon svaghet hos Federer?

– Han kan börja missa lite med sin forehand, det har man ju sett de gånger han inte har spelat så bra, och för Söderling gäller det att försöka styra spelet så mycket han kan. Det är jobbigt för vem som helst att springa och jaga.

Federer: Det blir en tuff final

Stefan Edberg har själv spelat final i Franska Öppna. 1989 föll han i en femsetare mor Michael Chang.

– Det är en fantastisk upplevelse att gå in inför en fullsatt centre courten och spela final. Jag kände att jag hade en jättemöjlighet att vinna, men nu blev det inte så i slutändan. Någon boll hit och dit gjorde att jag inte vann. Jag hoppas att det går bättre för Söderling.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Tennis

ÄMNEN I ARTIKELN

Tennis