Laudas attack

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

”Alla team är egoister”

Foto: AP
Gillar budgetgränsen. Niki Lauda går till hård attack mot F1-teamen som protesterar.

Fem team hotar att lämna F1 och den trefaldig världsmästare reagerar:

– F1 håller på att utplåna sig självt, säger Niki Lauda.

Teamen protesterar mot den av FIA beslutade övre budgetgränsen på 465 miljoner. I den summan ingår inte förarlöner, PR, motorhome, böter till FIA och under det första året inte heller motorutveckling. Fia:s tanke är att de team som frivilligt håller sig till den reglerade budgeten får större friheter när det gäller aerodynamik och motorer, vilket i praktiken gör att serien får två olika reglementen.

– F1 håller på att utplåna sig självt och jag kan inte förstå det, säger Niki Lauda till tyska Sport Bild.

”Förnuftigt”

– Budgetgränsen är det mest förnuftiga som jag hört i hela mitt liv. Alla team har bett om det och nu är plötsligt Ferrari emot det. Det är helt galet. Därför är det en välsignelse att FIA och Max Mosley nu är brutala och genomför allt helt utan kompromisser. Sparpaketet är förnuftigt eftersom det bara handlar om bilen och om ren teknik. Förarlöner och PR ligger ändå utanför och det gör att budgeten ändå kommer att hamna på mellan 820 miljoner och en miljard kronor.

”Det är idiotiskt”

Niki Lauda, som själv arbetar som F1-expert för tyska RTL, har god insyn i sporten, från sin tid som förare och stallchef.

Men han har ingen förståelse för teamens agerande.

– Problemet är att alla team är stora egoister och de kommer inte att kunna ena sig. Det är idiotiskt, säger han.

– Mosley gör helt rätt för till slut kommer teamen och FIA enas och hitta en bra kompromiss. Biltillverkarna, egentligen Ferrari, kommer att bli tvingade att gå den väg som Mosley bestämt och acceptera det. Vinnarna är team som Brawn, Red Bull och Williams. Alla team som inte har en biltillverkare i ryggen har betydligt mindre problem med att röra sig med mindre pengar. De är vana vid att skapa mycket av väldigt små resurser.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1