Motorsport

Så ska USA erövra formel 1-världen

Av: 

Anna Andersson

SPORTBLADET

– med ”Made in America”

Det är över 30 år sedan USA hade en världsmästare i F1.

2010 ska ett inhemskt team erövra världen – med en kvinna och mästarens sonson?

– Om jag skulle skapa en F1-förare, så hade jag skapat Mario, säger Marco Andretti.

Redan 2006 invigde Ken Anderson och Peter Windsor Bernie Ecclestone i sina planer. De ville skapa ett amerikanskt F1-team under rubriken ”Made in America”.

En bil tillverkad i USA och med två amerikanska förare ska få landet att älska F1. Om ett år ska USF1 finnas med vid säsongspremiären.

– 2010 är framgångsrikt om vi kan bevisa att en bil som är designad och byggd i USA kan vara pålitlig och göra ett okej resultat, säger Peter Windsor till Autosport.

”Bara himlen som är gränsen”

– År två handlar det om att ta poäng, men sedan är det bara himlen som är gränsen.

Teamet ska ha sitt högkvarter i Charlotte, North Carolina och enligt motorsporttotal har de redan ett avtal med den nya vindtunneln i Windshear. Sedan tillkommer en mindre bas i Europa för bland annat tester och förvaring av lastbilar och motorhome.

– Men hjärtat kommer alltid att vara USA. Så länge det inte är två lopp på åtta dagar så kommer teamet hem. Detta blir ” The American Dream”.

Körklar i höst

Det första uppdraget blir att skaffa sig en motorleverantör och teamet ska vända sig till samtliga leverantörer inom F1. Sedan ska en första bil vara körklar i höst.

– Men reglerna är klara, ingen bil får testa före årsskiftet och då har vi tre månader, säger Ken Anderson till SpeedTV.

Mest diskussioner har det varit om förarna. Ett av de första namnen som nämndes var Danica Patrick, 26-åringen som är första kvinna att vinna ett IRL-lopp och är en superstjärna i USA.

– Hon är fantastisk och skulle ge oss ett enormt genomslag i media, säger Ken Anderson till AP.

Är smickrad

Danica Patrick skulle ha testat för Honda 2008, men det testet försvann med teamet. Nu är hon smickrad, men säger att hon inte haft någon kontrakt med USF1. Även hennes teamkompis i IRL, 21-årige Marco Andretti, hos

Andretti Green Racing är aktuell.

Det har hans farfar, USA:s senaste F1-världsmästare, sett till. Marco

Andretti ringde själv in till sändningen när USF1 presenterades på SpeedTV och föreslog sin sonson.

Namnet hamnade på listan

– Så fort jag nämnt F1 har han sagt att han vill göra allt för att få chansen där, sade Mario Andretti.

Och då lades även hans namn till listan. Det vore i så fall den tredje generationen F1-förare i familjen Andretti

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Anna Andersson