Fansen var redo på fiasko – men fick hopp

Björk inför Dallas Cowboys match för slutspelsplats

SPORTBLADET

Dallas Cowboys var på väg att missa slutspel.

Då rullade ägaren Jerry Jones återigen tärningarna i en på förhand kritiserad trejd.

Fansen som var beredda på fiasko, mottog istället hopp och wide receiver i form av Amari Cooper.

I kväll kan Cooper och ”Americas Team” säkra platsen i slutspelet.

NFL var inne i sin tionde vecka, laget som då såg ut att vinna NFC East var Washington Redskins och Dallas Cowboys kämpade för att ens ha en chans för att gå till slutspel. 

Sen kom wide receiver Amari Cooper.

Cooper trejdades från Oakland Raiders i slutet av oktober för ett första val i 2019 års draft. Detta var en trejd som blev ordentligt kritiserad från många håll

Kritiken låg framförallt i att Dallas hade gett bort ett för högt draftval för en wide receiver som inte skulle leva upp till förväntningarna, och att Dallas färgstarke ägare Jerry Jones än en gång gjort ett felaktigt beslut gällande värvning av spelare. 

Jones är en affärsman ut i fingerspetsarna, och tjänade en del av sin förmögenhet genom att borra efter olja i sin hemstat Arkansas. 

Han är en av väldigt få ägare som har haft framgång i att själv spela sporten, då han representerade Arkansas College som offensiv-linjeman. 

Med Arkansas så var han delaktig i att vinna ett nationellt mästerskap, en erfarenhet som präglade honom och lämnade honom med en stark vilja att vara en del av något liknande igen. Så pass mycket att han 1966 försökte köpa San Diego Chargers för 5,8 miljoner dollar, en deal som stoppades av hans far J.W. Jones. 

Priset: 140 000 000

Det tog 23 år innan han fick chansen igen, och den här gången skulle inget stoppa honom. Han skrapade ihop alla pengar han hade, och lånade resterande, för att 1989 köpa ett nedgånget och ekonomiskt ansatt Dallas Cowboys för 140 miljoner dollar. 

Det första Jones gjorde var att sparka den legendariske Tom Landry, som var den första och dittills enda head coachen Dallas Cowboys haft sedan laget grundades 1960. Detta i favör för sin gamle lagkamrat från Arkansas, Jimmy Johnson.

Strax därefter fick även general manargern Tex Schramm sparken och i och med det tog Jones full kontroll över allt fotbollsrelaterat. Från dag ett så var Jones väldigt tydlig, han skulle ha koll och beslutsföreträde gällande allt från spelarnas strumpor och jock straps till deras löner samt spelarvärvningar. 

Det var allt annat än en bra investering då Cowboys, när Jones köpte laget, gick back med en (1) miljon dollar per år och hade ett antal dåliga säsonger i ryggsäcken. Under Jones första säsong med Cowboys vann de endast en match av 16, och fiaskot av att ha en ägare som även agerade GM var ett faktum för många fans och icke fans. 

Jones är för övrigt en av endast två ägare att ta på sig denna roll, den andra är den inte fullt så framgångsrika Mike Brown i Cincinnati Bengals.

Men Jones vägrade att ge upp och började lagbygget med att värva spelare som QB Troy Aikman, RB Emmitt Smith, DB Darren Woodson, DL Charles Haley och även DB Deion Sanders. 

Under denna period så lyckades han även ordna ett TV-kontrakt med FOX som innebar att de skulle sända alla NFC:s matcher och därmed öka lagens TV-intäkter med flera miljoner dollar. Han var även den första NFL-ägaren att låta sponsorer köpa namnrättigheter gällande deras stadion, och därmed löste han den stora ekonomiska bördan med att ta hand om och driva en hemmaarena. Andra apade givetvis efter, men inte utan att de först kritiserat denna strategi.

Mycket kritik

Det lag han byggde blev 1990-talets mest dominanta lag, som under det decenniet vann inte mindre än tre stycken Super Bowls (1992, 1993, 1995) och skapade flertalet framtida Hall of Famers.

Trots detta så får han utstå enormt mycket kritik. Folk anser att han ska hålla sig till affärssidan av att vara en NFL-ägare istället för att styra allt ifrån draftval till spelstrategi, och många fans är fortfarande arga på honom för att han sparkade Tom Landry. 

Sanningen är dock den, om Jerry Jones aldrig köpt Dallas Cowboys så skulle de aldrig ha blivit det lag det är idag.

Som i alla beslut så finns det bra och dåliga sådana, och Jones har gjort sig skyldig till båda delarna. Ett av de bättre han gjort, förutom att köpa Dallas Cowboys, är att byta till sig wide receivern Amari Cooper. 

Sedan Cooper kom till Cowboys så har laget fått helt nytt liv, och anfallet har äntligen fått den dimension det saknat i många år, nämligen en receiver som kan producera stora spel när det behövs och på så vis även ge Dallas redan duktiga running back Ezekiel Elliot utrymme att springa med bollen. 

Sen Cooper blev en Cowboy så har man bara en förlust på sex matcher, och han har under dessa matcher har han tagit emot passningar för otroliga 642 yards och gjort sex touchdowns. 

I och med denna produktion så har han skapat historia i att vara den mest framgångsrika receiver som under en pågående säsong bytt lag och producerat siffror av denna kaliber för det nya laget.

Cooper blev tredje gången gillt för Jones, efter två dåliga WR-trejds i form av Joey Galloway och Roy Williams, och deras räddning för säsongen. 

Jerry Jones största rädsla då han köpte Cowboys 1989 var att han skulle bli ihågkommen som den idiot som spenderade hela sin förmögenhet på ett NFL-lag som sedan gick i botten.

Men nu 30 år senare äger han inte bara NFL:s utan ett av världens rikaste idrottslag, och är en av de personer som har hjälpt till att bygga ligan till vad den är idag.

I kväll kan hans Cowboys, med en vinst mot Indianapolis Colts, säkra platsen som divisionsvinnare av NFC East och därmed även en slutspelsplats. 

avCarl-Johan Björk

ARTIKELN HANDLAR OM

NFL