Valujev behöll bältet – och buades ut

Av: Emil K Lagnelius

Publicerad:
Uppdaterad:

Bragdmatch av Holyfield – som inte räckte till seger

Foto: Viasat Sport

Evander Holyfield gjorde ”det omöjliga”.

46-åringen stod upp alla tolv ronder mot jätten Nikolaj Valujev – men erövrade trots en bragdinsats inte mästarbältet.

Svensken Mikael Höök var en av två poängdomare som dömde Valujev som segrare.

– Jag kan inte vara besviken. Jag tycker att jag gjorde allt som var nödvändigt för att vinna, sa Holyfield direkt efter matchen.

Foto: Getty Images

Det var snack om att den jättelike ryssen Nikolaj Valujev, 35, på 141 kilo skulle äta upp den 41 kilo lättare legendaren Evander Holyfield, 46 i tungviktsmötet om WBA-bältet.

Men förhandssnacket visade sig bara vara snack.

Holyfield gick upp i ringen helt respektlöst och vann flera av de inledande ronderna.

Den orörlige Valujev hade svårt att komma åt Holyfield som boxade helt rätt taktiskt sett och hejades fram av publiken i Zürich.

Buropen ekade

Inför den tolfte och sista ronden ledde Holyfield, som det kändes, på poäng. Och i sista ronden boxades Holyfield offensivt och fick in ytterligare några träffar, dock ingen som sänkte Valujev.

Men det räckte inte till seger – vilket fick buropen att eka i arenan när Valujev utropades som segrare.

De tre domarna dömde segern till Valujev med siffrorna 114-114, 116-112, 115-114. Svensken Mikael Höök från Uppsala var en av poängdomarna och han dömde Valujev som segrare med 115-114.

”Gjorde vad jag kunde”

– Domarna dömer matchen, det är så det är. Jag såg på matchen på ett annat sätt än domarna gjorde. Det viktiga för mig är att jag gjorde vad som krävdes för att vinna, sa Holyfield i ringen direkt efter matchen.

– Jag tyckte att jag träffade honom mer än vad han träffade mig. Jag kan inte vara missnöjd med vad jag gjorde i ringen. Jag gjorde vad jag kunde, men han är en stor man.

Resultatet innebär också att George Foreman fortfarande är den äldste tungviktsvärldsmästaren genom tiderna. Han var 45 år gammal när han vann världsmästarbältet hösten 1994.

Nu väntar för Valujev en ny titelmatch om mot Ruslan Tsjagajev, som är lovad en chans att vinna tillbaka titeln eftersom han tappade den på grund av skada.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN