Kan missa VM: ”Får söka uppskov”

Publicerad:
Uppdaterad:

Beslutet om fotboja förväntas komma någon vecka före VM

i Liberec.

För att kunna delta i säsongens höjdpunkt måste Fredriksson först ansöka om uppskov, sedan få rätt – och då lyckas flytta straffet.

– Jag har sagt att jag är skid-åkare och att de måste lägga allt åt sidan. Jag hoppas att det räcker, säger han.

Mathias Fredriksson hoppas att straffet inte kommer krocka med VM i tjeckiska Liberec. FOTO: BILDBYRÅN
Mathias Fredriksson hoppas att straffet inte kommer krocka med VM i tjeckiska Liberec. FOTO: BILDBYRÅN

Världscupen och Tour de Ski i all ära – den här säsongen siktar alla landslagsåkare mot VM i tjeckiska Liberec. Men för Mathias Fredriksson, som har kämpat mot sjukdomar och svaga formbesked hela säsongen, kommer svårigheter dyka upp strax före mästerskapen.

För i dag ligger hans fortkörningsfall hos Kriminalvården, underst i en bunt som normalt tar en månad att hantera. Det innebär att beskedet troligen fattas i slutet av januari eller början av

februari, och att den elektroniska bojan då ska sättas fast runt fotleden mitt i en intensiv träningsfas inför tävlingen.

Blir det så är VM kört för Fredriksson, som normalt är en del i det stafettlag som har stark medaljchans.

Kan träna med fotbojan

Lyckligtvis går det att protestera. Om man skickar in en ansökan som godkänns av frivården kan straffet skjutas upp i maximalt sex månader, eller i det här fallet till efter säsongen. Den möjligheten tänker Mathias inte missa.

– Jag inväntar domen i Sverige och om fotbojan kolliderar med någon tävling får jag ansöka om uppskov, säger han.

Som professionell längdåkare kan man träna trots att man bär fotboja. Man kommer överens med frivården om ett par fritimmar om dagen då man får lämna bostaden och ge sig ut i spåren. Men resten av dygnet gäller strikt husarrest, vilket gör det omöjligt att dra utomlands på tävling.

Vill att snön ska ha smält

Därför är det ytterst viktigt för Fredriksson att fotbojan inte kopplas på förrän snön har smält.

– Jag vill inte att straffet ska störa skidåkningen. Det är självklart mycket smartare att avtjäna det på sommaren än på vintern. Och det måste vara mycket lättare att övervaka mig också för då kan jag hålla mig på samma plats, säger han.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN