Sportbladet

”Har knäckt Veronica...”

Av: 

Simon Bank

Patrik Thornéus

SPORTBLADET

OS-nobben kom som en chock: ”Trodde aldrig på ett negativt besked”

Nobbad Veronica Wagner klarade kvalgränsen till OS, men trots det stoppar SOK henne från att åka till Peking. ”De har lyckats knäcka henne”, säger Wagners klubbordförande.
Nobbad Veronica Wagner klarade kvalgränsen till OS, men trots det stoppar SOK henne från att åka till Peking. ”De har lyckats knäcka henne”, säger Wagners klubbordförande.

SOK:s beslut att stoppa gymnasten Veronica Wagner från OS upprör.

– De har inte ens sett mig tävla, säger Wagner själv.

– De har lyckats knäcka henne, säger hennes klubbordförande.

Veronica Wagner, Sveriges enda internationella stjärna i gymnastik, var precis på väg hem från en lyckad skadebehandling när Glenn Östh från Sveriges Olympiska Kommitté ringde med beskedet.

Trots att hon kvalat in, och trots bra resultat på SM för två veckor sedan, får hon inte åka till OS i Peking.

Skälet: 

SOK vill skydda Veronica Wagner och hennes knä från framtida men.

– Jag blev helt ställd. Jag förstår resonemanget, men jag trodde aldrig att jag skulle få ett negativt besked, säger Wagner.

”Borde ta chansen”

Hon kvalade in till OS vid VM i Stuttgart i höstas, men har haft problem med snedbelastning och ett ömmande knä sedan dess. Ändå har hon tävlat i EM och i SM gjorde hon ett par strålande serier. Inte vid någon av tävlingarna hade SOK bedömare på plats.

OS-nobben kom som en chock.

– Det är ingen skada som blir värre, så vad är det värsta som kan hända? Att jag gör bort mig? Om ett land som Sverige får en plats i en så tuff sport som gymnastik så borde man väl åtminstone ta den chansen? säger Veronica Wagner.

I Aten för fyra år sedan blev hon Sveriges första kvinnliga OS-gymnast på 20 år. Den här gången har hennes behandlande läkare gett henne klartecken att tävla i Peking, och i ett öppet brev som Sportbladet­ ­tagit del av går gymnastikförbundets förbundsläkare Ann Edner till hårt angrepp mot SOK:s bedömning.

”Det vi riskerar är att vi har en gymnast som ger upp och inte orkar satsa fyra år till” skriver hon. 

”En felbedömning”

Magnus Sundberg, ordförande i Stockholm Top Gymnastics, är också irriterad:

– För Veronicas skull önskar jag att SOK ändrar sig. Den har gjort en felbedömning och dessutom lyckats knäcka en ung och framåt tjej.

Veronica Wagner själv har inte gett upp hoppet om en OS-plats, men om SOK:s nej kvarstår kommer hon att ta ett längre uppehåll för att bli helt skadefri.

– Det som händer de närmaste dagarna avgör min framtid, säger hon.

ANNONS

Europeisk toppfotboll när den är som bäst – vilka lag spikar du på Europatipset?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet