Bara en sak är säker – guldstriden lever hela hösten

SPORTBLADET

HALMSTAD. Kommer ni ihåg när vi pratade om målsnåla allsvenskan? Det var väl runt omgång nio ungefär.

Nu öser lag in mål, ingenting är förutsägbart, matcher avgörs eller görs lika med matchens sista spark och det är därför som allsvenskan kommer att leva till de sista omgångarna.

Christian Traoré skickade in segermålet för Hammarby och sen hände inte mer i matchen mot Sundsvall då matchuret visade på 94 minuter. Ett för Hammarby enormt viktigt mål eftersom det innebär att Bajen går om serieledande Kalmar om man vinner tre matcher mer än Kalmar under resten av hösten.

Det kan låta fånigt, men skillnaden mot att behöva vinna fyra matcher mer är väldigt stor. Med mindre än en halv serie kvar ligger smärtgränsen för att ta in ett underläge oftast just runt sju–åtta poäng.

Kalmar har förlorat tre av 18 spelade matcher. Elfsborg två, Helsingborg fyra och Hammarby tre. För att kunna gå om de två topplagen kommer Helsingborg och Hammarby maximalt ha råd att förlora var sin match till. Ska Göteborg blanda sig handlar det snudd på om en osannolik svit med idel segrar från nu beroende på Kalmar och Elfsborgs överlägsna målskillnader.

Helsingborg kom snett in i bortamatchen mot Halmstad. Efter mindre än tio minuter stod det 0–2 på grund av missade positioner i försvaret och för liten aggressivitet i mittfältsspelet.

HIF tog över utan att skapa chanser

Jag har haft svårt att se Sebastian Johansson och Andreas Johansson tillsammans som ett kompetent innermittfältspar eftersom båda lever på sin vilja att kämpa mer än bollbehandling och passningsspel, men i går fungerade de två perfekt tillsammans när man körde över formstarke Marcus Lantz och fortfarande mer lovande än färdige Andreas Landgren.

Sebastian Johansson svarade dessutom för ett riktigt smart förspel till Halmstads 2–0 då han nickade bakåt ut mot högerkanten av straffområdet i en position där han bara kunde ana att nye Michael Görlitz borde vara på plats. Perfekt frispelad drog den lille pigge tysken på med ett för Daniel Andersson i HIF-målet otagbart skott.

Helsingborg tog sen över spelet men skapade inte så värst många klara chanser att det hade motiverat en vändning. En smart frispark från Tommy Jönsson medan HIF-försvaret stod och sov frispelade i stället Anselmo som snyggt chippade in HBK:s tredje och avgörande mål.

Målet firade Anselmo på ett som jag tyckte ganska kul sätt. Han drog av sig tröjan, som han så klart visste är förbjudet, men han hade en exakt likadan under.

”Svetsar fast tröjan på honom”

Förbudet mot att dra av sig tröjan kommer efter önskemål från klubbarna som vill att deras sponsorers dräktreklam ska exponeras när spelaren är som allra mest intressant. Anselmo dolde inga reklambudskap. Snarare förstärkte han dem men den i går inte särskilt känslige domaren Stefan Johannesson gick slaviskt efter regelboken och skickade upp ett humorbefriat gult kort.

HBK-tränaren Janne Andersson mästrade Anselmo efteråt och sa att sånt kanske går att göra i Brasilien men inte i Sverige. Och drar Anselmo av sig tröjan en gång till, då ”svetsar jag fast tröjan på honom”, sa Andersson.

Halmstad pendlar i prestationer både under matcher och från match till match. Hammarby däremot är hur stabilt som helst även om en del av den förlustfria sviten nästan får tillskrivas turen. Sundsvall gjorde en jämn match trots en man mindre i nästan en halvlek och efteråt rasade tränaren Per Joar Hansen mot domaren Tobias Mattsson.

Om två gula kort inom 14 sekunder var rätt eller fel kan bara domaren och den utvisade Hannes Sigurdsson veta eftersom bara de vet vad som sas i situationen.

När det gäller många mål är snittet i de 14 senaste allsvenska matcherna 3,43 mål per match. Det kan man verkligen inte klaga på.