Ara Abrahamian kan bli avstängd på livstid

Publicerad:
Uppdaterad:

Fila kräver medaljen och livstids avstängning

Internationella brottningsförbundet (Fila) kräver att Ara Abrahamian stängs av på livstid.

– De yrkar på livstids avstängning samt att Ara ska förlora medaljen, bekräftar SOK:s vice ordförande Björn Rosengren för TT.

Efter de skandalartade scenerna i brottningshallen i torsdags kallades Ara Abrahamian dagen efter till förhör med Internationella olympiska kommittén (IOK) och representanter för dess disciplinära kommitté: Sergej Bubka, Thomas Bach och Dennis Oswald. Fila representerades av generalsekreteraren Michel Dusson. Abrahamian hade med sig brottningens förbundskapten Leo Mylläri, SOK:s ordförande Stefan Lindeberg och SOK:s vice ordförande Björn Rosengren, som även arbetar som advokat.

Krav på livstids avstängning

Det var då som Fila framförde kravet på livstids avstängning. Sveriges olympiska kommitté (SOK) ventilerade också sitt missnöje med Fila och domarkåren:

– Vi protesterar inte mot domarnas bedömning, i bedömningssporter får man räkna med att man kan bli bortdömd. Men det har också begåtts ett regelfel, när Ara klarade parterrunderläget så skulle han ha fått en poäng – att han inte fick den poängen var ett klart regelfel, förklarar Björn Rosengren.

SOK försvarar inte Ara Abrahamians uppträdande under prisutdelningen, men anser att IOK borde visa viss förståelse.

– När Ingemar Johansson blev av med sitt silver i OS 1952 så stod ju ingen på Ingemars sida. Då pekade hela Sverige på honom och sade att han var en feg fähund. Men den här gången så stod vi verkligen bakom vår man. Inte för att vi tycker att Ara gjorde rätt som lämnade prispallen, för han agerade fel på prispallen. Men det finns egentligen inga särskilda regler som säger hur man ska agera vid en prisutdelning, det gäller bara att visa sportsmannaanda och vi tycker att Ara protesterade på ett värdigt sätt. Det var heller ingen i hallen som buade och det kanske tydde på att de hade förståelse för vad han gjorde, säger Rosengren.

Dessutom anser SOK att domarteamet har ljugit när de sagt att de hade studerat händelserna på mattan på video innan de fattade de matchavgörande besluten. SOK har bildbevis som styrker att domarna aldrig tog video till hjälp trots att förbundskapten Leo Mylläri krävde detta. Därför har SOK begärt att de aktuella domarna ska bestraffas.

Under lördagen förväntas IOK komma med beslut i ärendet.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN